Op zaterdag 25 augustus vond er in de Baskische stad Bilbao een protest plaats tegen het stierenvechten. Dit naar aanleiding van de stadsfeesten Aste Nagusia die in de week van het protest in volle gang waren. Dan worden er ook stierengevechten gehouden. CAS International reisde af naar Bilbao om deel te nemen aan dit protest.

stierenvechten
Gespannen sfeer bij protest tegen stierenvechten Bilbao | Foto: Alberto Donà via Compfight cc

Het protest werd georganiseerd door de Baskische organisatie Colectivo Antitaurino Animalista Bizkaia (CAAB). Het protest startte tegenover de arena, een uur vóór het stierengevecht begon. De sfeer was grimmig, omdat een aantal bezoekers van de stierengevechten agressief reageerden, soms zelfs gewelddadig. De politie greep pas aan het einde van het protest in, toen de spanningen opliepen. Dat was het moment dat de organisatoren van het protest besloten eerder te vertrekken en het protest wandelend voort te zetten, tot Plaza Moyua.

Marius Kolff, directeur van CAS International:

“Het was grappig om te zien hoe de bezoekers aan de arena op de demonstranten reageerden. Als mensen die een groep vertegenwoordigen die al lang aan het verliezen is en die dat ook weten. Sommigen worden boos en gaan dreigen. Dat gebeurde ook in Bilbao, erg vervelend, maar ja, we kwamen daardoor wel met onze actie op de nationale televisie!”

stierenvechten
Protest tegen het stierenvechten in Bilbao © CAS International

Tijdens het verblijf in Bilbao bezocht CAS International het Museo Vasco (een museum over Baskenland). Eén van de exposities ging over de lokale feesten Aste Nagusia. Er werd niet één woord gerept over de stierengevechten. Er worden wel 9 dagen lang stierengevechten gehouden tijdens Aste Nagustia. Dit museum maakt in ieder geval geen reclame voor het stierenvechten. In de expositie werd wel een oud feest met stieren genoemd, maar deze wordt niet meer gehouden tijdens de festiviteiten. Verder zijn alle andere activiteiten van Aste Nagusia populair en druk bezocht. Daartegenover is het aantal bezoekers aan stierengevechten in Bilbao de afgelopen 10 jaar met 53% gedaald. Om te voorkomen dat toeristen naar de stierengevechten zouden gaan heeft CAS International samen met CAAB tegenover het Guggenheim museum informatiemateriaal onder toeristen verspreid met het verzoek om niet naar het stierenvechten te gaan. De reacties waren zeer positief!

In Spanje stierven in 2017 zo’n 15.000 runderen, bij stierengevechten en wrede stierenfeesten. Ze dienen om een minderheid van de Spaanse maatschappij te vermaken, want in Spanje is de meerderheid van de bevolking tegen het stierenvechten. Volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur bezoekt maar 6.9% van de Spanjaarden stierengevechten. Hoewel het aantal stierengevechten blijft dalen, is het erg moeilijk om ze te verbieden omdat het stierenvechten als cultureel erfgoed beschermd wordt. CAS gaat gewoon door met haar strijd door mensen te informeren en politici ervan te overtuigen de wetgeving aan te passen.

Persbericht CAS International