De 5 geredde poolvossen die in mei van dit jaar ontdekt werden door Animal Rights op een nertsenfokkerij in het Brabantse Wilbertoord zijn vandaag naar hun nieuwe, permanente verblijfplaats gebracht: SOS wilde dieren in Geraardsbergen (B).

geredde poolvossen naar nieuw thuis
Poolvossen bij Brabantse nertsenfokker in Wilbertoord (2020) | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

De geredde poolvossen zaten onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten en werden uiteindelijk afgestaan aan Animal Rights, waarna ze in quarantaine verbleven bij Zoo Veldhoven. Erwin Vermeulen van Animal Rights:

“Maandenlang hebben we samen met SOS wilde dieren hard achter de schermen gewerkt om de vijf poolvossen een prachtig nieuwe thuis te kunnen geven. We zijn heel blij dat we deze dieren van een verschrikkelijk bestaan in krappe kooien konden redden.”

Geredde poolvossen naar nieuw thuis
De kooien waren smerig, klein en kaal | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Geredde poolvossen hadden geen ruimte

Het gedeelte van de bontfokkerij waar de vossen zaten zag er oud en armoedig uit. De kooien waren smerig, klein en kaal. Er was geen enkele afleiding voor de dieren:

“De meeste vossen hadden nog geen vierkante meter aan ruimte en leefden boven hun eigen uitwerpselen. De twee jongere dieren hadden uit frustratie hun eigen staart afgekloven en bij verschillende dieren waren de teennagels uitgegroeid.”

Al deze zaken vallen onder het onthouden van de nodige zorg en zijn een misdrijf, of de dieren nu voor bont gehouden worden of als ‘huisdier’. Daarom diende Animal Rights een handhavingsverzoek in, waarvan het beroep nog altijd loopt.
.

.
In dezelfde batterijkooien, iets verderop, zaten ook nertsen. De nertsenfokkerij werd op 16 september besmet verklaard met het coronavirus en ‘geruimd’. Vermeulen:

“We weten niet of, als de vossen er dan nog hadden gezeten, zij de ruiming overleefd hadden.”

Opnieuw leren lopen

Op 25 mei stonden de eigenaren van de nertsenfarm (en voormalige vossenfarm) de vijf vossen officieel af. Bij Zoo Veldhoven moesten de dieren van de NVWA een maand in quarantaine en konden ze aansterken en medische zorg krijgen. De nagels werden geknipt, ze kregen vaccinaties, een chip en paspoort. De mannetjes werden gecastreerd zodat ze straks hopelijk als één grote familie bij elkaar kunnen leven. De dieren leerden opnieuw lopen na een leven, van bijna 10 jaar voor de drie oudsten, op een vierkante meter draadgaas. De staarten groeiden weer aan en na de rui waren de vijf poolvossen onherkenbaar – in positieve zin – veranderd. De staf van Zoo Veldhoven was dagelijks urenlang in de weer met de revalidatie van de dieren en leerde hen spelen met allerlei verrijkingsmateriaal.

geredde poolvossen
Poolvos in het wild | Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Ondertussen werden ruim 600 vierkante meter bos van SOS wilde dieren in Geraardsbergen omgetoverd in het nieuwe thuis voor deze vossen. De bestaande omheining is hersteld en verstevigd en schuilplaatsen werden ingericht, alles om het leven van de dieren er zo veilig en aangenaam mogelijk te maken.

Bron: