De Australische regering is van plan om een gebied ter grootte van Duitsland een beschermd zeereservaat te maken, zodat miljoenen pinguïns en zeehonden beter beschermd worden.  Minister van milieu, Tanya Plibersek, kondigde aan dat de regering de omvang van het bestaande maritieme natuurpark bij de Macquarie Island wil gaan verdrievoudigen. De stap wordt omschreven als een belangrijke mondiale bijdrage om het zeeleven beter te beschermen.

zeereservaat
Gebied zo groot als Duitsland wordt beschermd zeereservaat | Foto: publiek domein

“Macquarie Island Marine Park is een afgelegen wildpark waar miljoenen diersoorten leven”, aldus Plibersek. Het eiland tussen Tasmanië en Antarctica geldt als een belangrijke voedsel- en broedplaats voor veel zeeleven. De 34 km lange strook land en de omringende wateren van Macquarie eiland vormen daarom ook het leefgebied van verschillende soorten. Denk aan koningspinguïns, zuidelijke rotspinguïns, pelsrobben, zeeolifanten, albatrossen en stormvogels. Tanya Plibersek zegt:

“Door de bescherming van de wateren rond Macquarie Island uit te breiden en te vergroten, kunnen we dit belangrijke ecosysteem beter beheren voor de toekomst.”

Klimaatverandering

De aankondiging werd toegejuicht door natuurbeschermers. “Als het plan is aangenomen zal dit kansen bieden voor de iconische soorten van het eiland om zich aan te passen aan het veranderende klimaat”, zei Emily Grilly, conservation manager Antarctica bij het WNF-Australië. Plibersek stelt dat de uitbreiding ervoor zorgt dat nu ongeveer 48 procent van alle Australische wateren beschermd gebied worden. Volgens haar is dit een belangrijke bijdrage tot het behoud van biodiversiteit in de oceanen van het zuidelijk halfrond. De regio kampt de laatste jaren namelijk met de gevolgen van klimaatverandering. Hierdoor nemen verschillende populaties diersoorten de laatste jaren sterk af.

Zuidelijke Oceaan beschermen

Het oorspronkelijke zeereservaat werd in 1999 opgericht. Volgens de nationale oceaanmanager van de Pew Charitable Trusts Fiona Maxwell had het al lang vernieuwd moeten worden. Het voorstel garandeert naar haar mening dat het gebied de bescherming krijgt die het verdient. Tooni Mahto, campagnedirecteur van de Australian Marine Conservation Society is het daarmee eens. Ze zei dat de voorgestelde uitbreiding een belangrijke bijdrage levert aan de internationale inspanningen om de Zuidelijke Oceaan te beschermen.

“De rijke biodiversiteit in het gebied heeft moeite om zich aan te passen aan de snelle veranderingen als gevolg van de stijgende temperatuur van de oceaan en andere bedreigingen zoals visserij.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer