De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft vorig jaar zeker zes keer zoveel dieren in beslag genomen als het jaar daarvoor. In 2013 werden maar liefst 3.580 exotische vogels, krokodillen, kikkers en andere in- en uitheemse dieren in beslag genomen. In 2012 ging het om 570. Dat was een lichte daling ten opzichte van 2011. Toen werden 710 dieren in beslag genomen. RVO is de dienst die illegale, verwaarloosde en of mishandelde dieren in ons land in beslag neemt en opvangt zoekt.

Kaaimannen - in beslag genomen
Foto: NVWA

Volgens een woordvoerder van RVO is het grote verschil te verklaren doordat er afgelopen jaar een aantal grote groepen dieren tegelijk in beslag genomen werden. Zo werden 850 beschermde vogels aan de grens in beslag genomen en onderschepte de douane bij Schiphol zeker vijfhonderd kikkers.

Op Schiphol werd ook twee keer een grote hoeveelheid brilkaaimannen aangetroffen. In totaal zou het gaan om 650 krokodilachtigen. Volgens een woordvoerder is het uitzonderlijk dat zo’n grote hoeveelheden dieren worden ontdekt.

Volgens de woordvoerder van RVO heeft het enorme aantal dieren niet gezorgd voor problemen met betrekking tot de opvang. De locaties waar de dieren onder worden gebracht blijven geheim maar het gaat om verschillende opvanghuizen die een contract hebben met RVO. Waarom de dieren nu precies naar Nederland zijn gesmokkeld is onbekend.

Volgens Rob Dumont van de Reptielenopvang Zwanenburg gaat het waarschijnlijk om dieren die voor hobbydoeleinden worden verhandeld. Het is mogelijk dat de dieren bestemd waren voor Nederlandse handelaren maar het ook heel goed mogelijk dat Nederland niet het eindstation moest zijn voor de dieren. Met name in de Oostbloklanden zijn de kikkers en krokodillen erg gewild. Het is zeer goed mogelijk dat de dieren verhandeld zouden worden op beurzen in Oost-Europa.

Helaas worden ook in ons land dieren als de kaaiman als huisdier gehouden.

Bron: Spitsnieuws.nl©PiepVandaag.nl