VIER VOETERSKatachtigen gered uit Roemeense dierentuin wennen aan Zuid-Afrika

Vier leeuwen en twee tijgers uit Roemenië wennen  aan hun nieuwe leven in Lionsrock, het opvangcentrum voor grote katachtigen van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters. De dieren zijn  door Vier Voeters gered uit een al jaren gesloten Roemeense dierentuin waar ze leefden onder  zeer slechte omstandigheden. Twee weken geleden werden de dieren naar Zuid-Afrika gebracht en losgelaten in omheinde gewenningsruimtes. Daar maakten ze kennis met gras, bomen en de Zuid-Afrikaanse zon.

Tijger - Lionsrock
Luieren in het herfstzonnetje

De twee tijgers Tomi en Riuua genieten duidelijk zichtbaar van hun nieuwe onderkomen – lui liggen ze op verhogingen in het milde Afrikaanse herfstzonnetje. Tomi is erg nieuwsgierig en inspecteert en kauwt op een grote boom binnen de omheining, niet wetend wat het is en wat ermee te doen. In Roemenië leefden de tijgers in kleine onderkomens zonder het juiste voer, waardoor ze erg mager geworden waren.

“Tomi en Riuua hebben zich snel van de reis hersteld”, zegt Hildegard Pirker, hoofd dierenverzorging van Lionsrock. “Ze worden nu dagelijks gevoerd tot ze wat dikker zijn geworden.”

Ook de twee volwassen leeuwen Tarzan en Siba en hun twee welpen Hera en Sara staan onder permanent toezicht van het personeel van Lionsrock. Ook deze dieren hadden te maken met zeer slechte leefomstandigheden en ondervoeding. Dit heeft bij de welpen geleid tot een ernstig gebrek aan mineralen en kalk en groeiproblemen. Desondanks staan de twee leeuwinnetjes in Lionsrock te popelen om hun nieuwe verblijfplaats te ontdekken, terwijl de ouders de meeste tijd in het overdekte gedeelte doorbrengen. Hildegard Pirker:

“Voor het gezin hebben we voor een relatief kleine gewenningsruimte gekozen van 1.500m2, maar ook daar hebben de dieren tijd nodig om gewend te raken. Normaal gesproken duurt het enkele weken voordat de dieren zich op hun gemak voelen.”

Sara en Hera krijgen iedere dag medicijnen en hebben een gezonde eetlust; urenlang kauwen zij op een groot stuk vlees dat voor hun moeder bedoeld is. Ook behandelt het team de gewonde poten van Hera – die ernstig ontstoken zijn door groeiafwijkingen aan haar poten. Zodra de leeuwen gesetteld zijn, worden zij naar een grotere ruimte overgebracht waar zij als gezin kunnen leven. Ook het tijgerpaar zal in de toekomst naar een grotere ruimte verhuizen.

Leeuwengezin - Lionsrock
Het leeuwengezinnetje

Sinds 2007 heeft Vier Voeters al 90 noodlijdende leeuwen en tijgers naar Lionsrock gebracht, voornamelijk uit Europa, maar ook uit Zuid-Afrika en Azië. Met de komst van Tarzan, Siba, Hera, Sara, Tomi en Riuua is het totaal aantal grote katachtigen van Vier Voeters in Zuid-Afrika nu gestegen naar 83 leeuwen en 6 tijgers.

Bron: Vier Voeters Persbericht