Eekhoorns zijn begaafde acrobaten, soepel springend van boom tot boom. Voor je het weet zijn ze alweer uit het zicht verdwenen, want bij het minste gevaar gaan ze er ervandoor. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Plos One beweert zelfs dat eekhoorntjes vertrouwen op ‘sociale media’ om erachter te komen wanneer het veilig is om van huis te gaan: ze lezen namelijk tweets. Niet op Twitter, maar echte tweets; het getjilp en roepen van vogels.

eekhoorns
Grijze eekhoorn | Foto: publiek domein

Eekhoorns zijn slimme dieren als het gaat om het afwenden van gevaar. Het is zelfs bekend uit onderzoek in de VS dat ze oude ratelslanghuiden verzamelen en de geur op hun vacht wrijven om een ​​soort afweermiddel tegen roofdieren te creëren. En uit meer recent onderzoek blijkt ook dat ze de taal van vogels gebruiken om te weten of het veilig is in het bos, een tuin of park. Niet dat ze de taal van vogels echt kennen, maar wel herkennen ze de geluiden van vogels die rustig kwetterend in de bomen zitten wanneer er geen gevaar in de buurt is.

eekhoorns
Grijze eekhoorn op z’n hoede | Foto: publiek domein

Noten zoeken

Onderzoekers van het Oberlin College in Ohio (VS) bestudeerden 67 grijze eekhoorns die bezig waren met het verzamelen van noten in de stad Oberlin. Na ze een tijdje te hebben geobserveerd, speelde het team een ​​kort geluidsfragment van de roep van een roodstaartbuizerd. Zoals te verwachten werden de dieren erg nerveus, bevroren op hun plaats – een typische verdedigingsstrategie bij knaagdieren – en keken omhoog naar de lucht voor tekenen van het vliegende gevaar.

Vervolgens speelden de wetenschappers een fragment af van zangvogels die normaal aan het kwetteren waren. En inderdaad, de eekhoorns gingen verder met noten zoeken, wetende dat als het veilig genoeg is voor vogels, het veilig genoeg is voor een eekhoorn.

eekhoorns
Grijze eekhoorn verstopt een noot | Foto: publiek domein

Eekhoorns gebruiken anderen

De bevindingen lijken in overeenstemming te zijn met het gedrag van eekhoorns om anderen het meeste werk voor ze te laten doen. Eekhoorns die her en der noten verstoppen doen dat vooral om soortgenoten te misleiden, want wat is nou makkelijker dan de buurman nootjes voor je te laten zoeken en die toe te voegen aan je eigen wintervoorraad. Door vogels te gebruiken om een potentiële bedreiging te herkennen kunnen eekhoorns al hun energie richten op hun enige grote obsessie: het verwerven van noten. Een van de onderzoekers zegt hierover:

“Deze studie suggereert dat het afluisteren van openbare informatie over veiligheid breder is dan we aanvankelijk dachten. Herkenning van vogeltaal als teken van veiligheid heeft een toegevoegde waarde, aangezien eekhoorns die hun waakzaamheidsniveau kunnen verminderen in aanwezigheid van vogelgekwetter vermoedelijk het foerageersucces kunnen verhogen.”

Eekhoorns en vogels lijken echter geen samenlevingsverband te vormen en ze ‘verhuizen’ onafhankelijk van elkaar. Maar wanneer eekhoorns toevallig vogels als buren hebben maken ze handig gebruik van hun gebabbel.

eekhoorns
Door gebruik te maken van vogelgeluiden kan een eekhoorn meer tijd besteden aan het vinden van noten | Foto: publiek domein

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.