Drie dolfijnen werden in april 2021 gevangengenomen door vissers en verkocht aan een resort in Bahrein. Hier werden ze gebruikt in dolfijnenshows. Bijna twee jaar later zijn ze vrijgelaten in de oceaan. 

drie dolfijnen
Drie illegaal gevangen dolfijnen uit Bahrein vrijgelaten in de oceaan | Foto: Pepe-Arcos voor Dolphin Project

De drie met uitsterven bedreigde dolfijnen zijn bijna twee jaar nadat ze zijn gevangen weer vrijgelaten. Jojo, Jory en Danny waren illegaal gevangen en verkocht aan een resort in Bahrein waar ze dagelijks meededen met dolfijnenshows en waar gasten tegen betaling met hen konden zwemmen en spelen. Het is voor het eerst dat Bahrein een dergelijke operatie in gang zet. In samenwerking met de IFAW, het Openbaar Ministerie, een dierenkliniek en de kustwacht zijn de dieren teruggekeerd naar de zee. Brian Sharp, directeur van het IFAW-reddingsprogramma voor zeezoogdieren:

“De vrijlating zal de levens van de drie dolfijnen compleet veranderen, van opsluiting in een zwembad vervuild met roestige lekken van een slecht onderhouden plafond, waar ze dagelijks moesten optreden voor publiek vermaak, naar zwemmen in de oceaan.”

De Tails dierenkliniek voerde voor de vrijlating uitvoerige onderzoeken uit naar de gezondheid van de dieren. Ook garandeerde die hun veiligheid bij het transport en de vrijlating.

“Het werk stopt niet met het vrijlaten van de dolfijnen. Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij zullen we de dieren nauwlettend in de gaten houden via satellietvolgers terwijl ze zich weer aanpassen aan hun natuurlijke omgeving. We moeten ervoor zorgen dat dit niet weer gebeurt”, vervolgde Sharp.

dolfijnenshow
Dolfijnenshow | Foto: publiek domein

Geen vergunning

De autoriteiten kwam de illegale gevangenschap op het spoor nadat de kustwacht langsging bij het resort en de drie dolfijnen op het terrein aantrof. Dit terwijl er volgens de instanties zes maanden daarvoor geen dolfijnen waren en ook geen vergunningen voor het houden van dolfijnen waren afgegeven. Bovendien verzekert de grondwet van Bahrein de bescherming van het milieu en zijn hulpbronnen, aldus dr. Mohamed bin Mubarak Bin Daina. Daarnaast heeft het land ook internationale verdragen zoals CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) en de IUCN ondertekend voor de bescherming van dieren en de natuur.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma