Toen de 15-jarige dove Labrador-mix Zoey van huis afdwaalde en niet meer terugkwam, was zo ongeveer de hele gemeenschap van het Amerikaanse Arlington in Texas (VS) bereid haar te helpen zoeken. Na 2 dagen werd Zoey gevonden en bleek ze vast te zitten in een ondergrondse afwatering.

Dove hond Zoey gered uit riool
Dove hond Zoey gered uit het riool van Arlington | Foto: screenshot video WFAA/YouTube

De eigenaren van Zoey gebruikten een buurt-app om de omwonenden op de hoogte te brengen dat Zoey werd vermist. Andrea Tankersley:

“Ik had de NextDoor-app gebruikt, we missen onze hond … en mensen zeiden meteen ‘hier is mijn nummer, bel me en ik zal je helpen om haar te vinden'”

Dat Zoey niet kan horen maakte het er niet makkelijker op, vertelt Brennan Tankersley:

“Het moeilijke is dat ze doof is. Dus we riepen naar haar en bleven roepen, natuurlijk wetende dat het niet werkt, maar je kunt er niets aan doen.”

Zoekers meldden dat ze hondengeluiden hoorden, maar konden niet achterhalen waar ze vandaan kwamen. Twee dagen later ontdekten rioolwerkers, die op haar galmende geblaf afkwamen, dat Zoey vastzat in een modderige waterafvoer onder een straat in Arlington.

Dove hond Zoey gered uit riool
Met zwaar materieel werd het wegdek opengelegd | Foto: screenshot video WFAA/YouTube

Redding van een dove hond

Er werd een camera ingezet om de toestand van Zoey in de tunnel in de gaten te houden, terwijl een enorme reddingsoperatie op gang kwam om de vastzittende hond te bevrijden, gecoördineerd door de brandweer van Arlington, politie, paramedici en stadswerkers. Met behulp van een drilboor, pneumatische zagen en ander zwaar materieel werkten de reddingswerkers onvermoeibaar in extreme hitte, om het trottoir open te breken en naar de betonnen afvoerpijp eronder te graven. Tijdens de opgraving voorzagen buren de harde werkers van eten en drinken om ze op de been te houden.

Bijna 10 uur later werd een deel van de bovenkant van de duiker opgelicht. Toen ze eenmaal toegang hadden moesten de reddingswerkers nog een manier bedenken om Zoey veilig uit de krappe tunnelruimte te krijgen. Toen een brandweerman het idee opperde om haar op een skateboard de afvoerpijp uit te rollen, bood kleuter Hunter zijn skatebord aan voor het goede doel.

Dove hond Zoey gered uit riool
Na 10 uur zwoegen haalde de reddingswerkers Zoey uit het riool | Foto: screenshot video WFAA/YouTube

Met veel moeite trokken reddingswerkers Zoey uiteindelijk uit de betonnen pijp, onder gejuich en applaus van een uitgelaten menigte toeschouwers. Na een medisch onderzoek werd Zoey herenigd met de Tankersleys en hun kinderen. Zoey heeft geen nadelige gevolgen ondervonden van haar beproeving en is blij om weer thuis te zijn. Politieagent Kristi Weil:

“Het was geweldig. Iedereen is zo behulpzaam geweest. Er was gejuich van vreugde en tranen toen Zoey werd gered… Ik vind het geweldig dat de gemeenschap verscheen ter aanmoediging en dat een gezin hun geliefde huisdier aan het eind van de dag terugkreeg.”

Bekijk hieronder hoe Zoey werd gered:
.

.
Bron:

©AnimalsToday.nl BVR