Japan heeft een nieuwe methode ontwikkeld om bijeengedreven dolfijnen en kleine walvissen te doden die zo mogelijk nog huiveringwekkender is dan voorgaande jachtmethoden. Dit blijkt uit Brits-Amerikaans onderzoek.

Hoewel de nieuwe manier om dolfijnen te slachten volgens de japanners een snelle dood voor de dieren betekent, blijkt uit videobeelden die in het geheim zijn gemaakt het tegendeel. De wetenschappers concluderen dat de dolfijnen zo mogelijk nog langzamer en met meer pijn sterven dan voorheen.

The Cove
The Cove

Intreding van de dood
Het team wetenschappers van de universiteit van Bristol publiceert hierover in het Journal of Applied Animal Welfare Science. Diergeneeskundige Andrew Butterworth licht toe dat een dolfijn volgens de Japanners ‘dood’ is als hij niet meer ademt en beweegt. Maar dit is onjuist, omdat dolfijnen langer dan een kwartier hun adem kunnen inhouden. Daarnaast raken ze bij de nieuwe methode verlamd, wat betekent dat ze weliswaar niet meer bewegen, maar nog wel leven.

Bloederige slachtpartij
Elk jaar vindt een vreselijke massaslachting plaats voor de kust van Japan. Zo’n 22.000 dolfijnen en andere zeezoogdieren worden wreed gedood. De mondiale afschuw over deze slachtpartij is enorm, zeker sinds de documentaire The Cove werd uitgebracht en in 2009 een Oscar won. De bloederige beelden uit Taiji schokten velen. Daarom doden Japanse vissers de dolfijnen sinds 2010 niet meer met speren en messen, maar steken ze een ijzeren pin in de ruggengraat van de dieren en slaan ze een houten wig in de wond. Hierdoor is minder bloed zichtbaar, maar dit doet niets af aan het verschrikkelijke dierenleed.

Diervriendelijk? Onzin!
Butterworth benoemt deze nieuwe methode en wijst erop dat de aanpassing niets met diervriendelijkheid te maken heeft. Door gebruik van de houten wig is het mogelijk ‘het bloed commercieel te gebruiken’ terwijl ondertussen ‘de zee niet met bloed wordt vervuild’. Volgens de Japanners bekort de nieuwe methode de ‘oogsttijd’ en wordt op deze manier de veiligheid van de medewerkers verbeterd.

Het tegendeel is waar
Maar beelden liegen niet. Op video’s is te zien dat de dieren door vissers aan hun staart door de baai worden gesleept. Hierdoor komen ze in ademnood of verdrinken ze zelfs. Ook blijven ze vaak nog lang in leven, ondanks de verlamming veroorzaakt door de ijzeren pin. De wetenschappers zagen sommige zeezoogdieren zelfs nog bewegen aan het eind van de video.

Hel in Japanse baai
Volgens Butterworth is de Japanse opvatting dat de wig dieren snel doodt niet juist en is de methode zelfs dieronvriendelijker dan voorheen. De onderzoekers concluderen dat de nieuwe slachtmethode ‘in scherpe tegenstelling staat met de huidige standaarden voor dierenwelzijn’.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde