De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft samen met de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) 80 beschermde schildpadden in beslag genomen. 30 schildpadden waren reeds overleden. De dieren werden aangetroffen op een woonboot in Amsterdam. De eigenaar kan de herkomst van de schildpadden niet aantonen en dat is verplicht als je beschermde diersoorten legaal wilt houden. Daarbij waren de dieren in te kleine hokken gehuisvest. De man loopt ook kans op strafrechtelijke vervolging.

woonboot
Op een woonboot in Amsterdam werden 80 beschermde schildpadden aangetroffen | Foto: NVWA

De dieren zijn ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Mocht de man alsnog kunnen aantonen dat zijn administratie op orde is dan kan hij de dieren, hoe bizar ook, terug krijgen.

Wat de man van plan was met de dieren is niet bekendgemaakt, maar de kans dat de dieren voor de handel werden gehouden is aanzienlijk. Door het internet is de online handel in exotische dieren enorm gestegen. Onderzoeken naar het online aanbieden van deze dieren laten schrikbarende cijfers zien en meerdere dierenwelzijnsorganisaties hebben de noodklok geluid.

Onderzoek van Blue Cross en Born Free Foundation toont aan dat er op een willekeurig moment op 6 websites al 25,000 advertenties werden gevonden waarbij maar liefst meer dan 120 verschillende exotische dieren werden aangeboden. In Engeland hebben ze daarom besloten om de online verkoop van exotische dieren te reguleren. Eerdere wetgeving en regels blijken gedateerd vanwege het feit dat ze zijn opgesteld voor de opkomst van het internet.

Ook binnen Nederland is onderzoek gedaan naar de online handel in exotische dieren. Het IFAW toonde aan dat er in 2014 maar liefst 607 advertenties werden gevonden waarin exotische dieren of onderdelen daarvan werden aangeboden. In Nederland is de wetgeving rond de online handel van exotische diersoorten echter heel complex, waardoor de regulatie hiervan nog steeds erg lastig is.

Bron ©PiepVandaag.nl