Het zuiden van Europa wordt, zoals iedere zomer, geteisterd door bosbranden. Zowel dieren als mensen worden ernstig benadeeld door het verliezen van hun leefomgeving en soms zelfs hun leven. In Spanje voltrekt zich ieder jaar weer hetzelfde drama dat leidt tot veel verdriet, gevoelens van machteloosheid en verlies van de rijke flora en fauna die het land kent.

bosbranden Spanje
Foto: Peter J Wilson via Compfight cc

Afgelopen week woedde er een enorme brand in Cáceres, in het natuurgebied Sierra de Gata. Meer dan 7.000 hectare van een gebied van hoge ecologische waarde is in rook opgegaan. Ongeveer 1.400 mensen uit de gemeenten Acebos en Perales del Puerto moesten geëvacueerd worden. Het is onbekend hoeveel dieren het slachtoffer zijn geworden van de bosbranden. Diverse NGO’s zijn bezig om zoveel mogelijke dieren te redden en op te vangen. Het gaat hier om allerlei soorten dieren: dieren die in het wild leven, maar ook dieren uit veehouderijen en huisdieren. Het vermoeden bestaat dat de brand is aangestoken, omdat dit al de vijfde brand is sinds het begin van de zomer.

bosbranden Spanje
Hond met brandwonden wordt liefdevol verzorgd | Foto: Virginia Iniesta Orozco

Nieuwe wetgeving
In juli is er een nieuwe wet aangenomen, Ley de Montes, die het beheer van de bosgebieden in Spanje reguleert. Volgens de overheid vormt deze nieuwe wet een stap voorwaarts, want het is bedoeld om de biodiversiteit te beschermen, bosbranden te voorkomen, klimaatverandering te bestrijden en bosrijke gebieden te benutten. Maar natuurbeschermers hebben veel kritiek op deze nieuwe wet. Volgens hen dient de wet voornamelijk privégebied en niet het algemeen belang. Zo maakt deze wet het mogelijk dat er gebouwd kan worden in gebieden waar een bosbrand heeft gewoed. De Sierra de Gata is een gebied met een groot toeristisch belang.

Kracht van de sociale media
Via de sociale media druppelen aangrijpende verhalen binnen over de dieren die het slachtoffer zijn van de bosbranden. Juist door de sociale media komt er hulp vanuit heel Spanje. Er is zelfs op Facebook een pagina opgericht, specifiek om de dieren te helpen die slachtoffer zijn van de bosbranden van Sierra de Gata. Via deze pagina kunnen vrijwilligers zich aanmelden.

Vrijwilligers uit heel het land reizen nu af naar Sierra de Gata, wat resulteert in honderden mensen die in dit gebied actief op zoek zijn naar dieren om op te vangen. Deze Facebook-pagina neemt een belangrijke rol in, want niet alleen kunnen vrijwilligers hier terecht, maar ook kunnen mensen nu makkelijker helpen door goederen en voedsel te doneren. Het is een explosie van solidariteit die vele Spanjaarden diep in het hart raakt.

bosbranden Spanje
Vrijwilligers uit heel het land reizen af naar Sierra de Gata | Foto: Virginia Iniesta Orozco

Dieren gedesoriënteerd en bang
Er worden dieren met gruwelijke wonden gevonden die voor hun leven moeten vechten. Ooggetuigen hebben het over dieren die gedesoriënteerd en bang zijn. Zo werd er een foto van een brandweerman, van twee zwijnen die uitgeput op de weg liggen, veelvuldig via de sociale media gedeeld. Veel dieren zijn naar opvangcentra en dierenartsklinieken in het gebied gebracht, maar ook naar daar buiten, om zoveel mogelijk dieren te kunnen behandelen. Helaas is er vanuit de Spaanse overheid niets geregeld om deze slachtoffers van de bosbranden te helpen. Ook de Spaanse dierenpartij PACMA is actief bezig om hulp te vragen voor de dieren van de Sierra de Gata. Ook geven ze op hun website tips om actief te helpen.

bosbranden Spanje
De twee uitgeputte zwijnen | Foto: Virginia Iniesta Orozco

Hoewel er geen plan vanuit de overheid bestaat om de dieren te helpen tijdens bosbranden, werken de betrokken gemeenten en de lokale autoriteiten van Badajoz mee met het verzamelen van materiaal dat nodig is voor het redden en verzorgen van de dieren. Ook vragen ze de bevolking om hulp en verzoeken ze de bewoners van de omliggende dorpen goed op te letten: veel wilde dieren arriveren gedesoriënteerd en ernstig gewond in de bebouwde kom.

Bekijk hier het indrukwekkende werk dat vrijwilligers, dierenartsen, opvangcentra en dierenwelzijnsorganisaties momenteel aan het verrichten zijn om zoveel mogelijke dieren te redden. Spanje staat bekend om de vele gruwelijke verhalen over dierenleed. Maar dit is ook Spanje. Let op, er zijn beelden te zien van dieren die ernstig gewond zijn.

Bronnen: Ultima Hora, PACMA, Eldiario, 20minutos.es, Animal Rescue Spain @PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer