Compassion in World Farming (CIWF) is een crowdfundingactie gestart voor een postercampagne tegen het gebruik van kooien in de vee-industrie. Het doel is om de aangrijpende poster van een Nederlands moedervarken in een kraamkooi op treinstations door heel Nederland te hangen. Hiervoor wil de organisatie minstens 10.000 euro ophalen. In enkele dagen doneerden supporters al ruim 3.500 euro. De actie loopt t/m 18 april.

poster
Crowdfunding voor deze poster tegen dierenleed in kooien | Foto: CIWF

De poster laat op indringende wijze het dierenleed in kooien zien en roept de treinreiziger op om het Europees burgerinitiatief tegen kooien te ondertekenen. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Honderdduizenden mensen zullen via deze posters oog in oog staan met het verborgen dierenleed in de kooien in de vee-industrie en opgeroepen worden in actie te komen. Geen enkel dier verdient een leven achter tralies. Het is hoog tijd om te kappen met kooien.”

Dierenleed door kooien

In de Europese veehouderij zitten meer dan 300 miljoen dieren opgesloten in kooien. Het gaat daarbij om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. Ook in de Nederlandse vee-industrie zitten miljoenen moedervarkens, konijnen en kippen opgesloten in kooien.

Het Europees burgerinitiatief Stop de kooien is een initiatief van CIWF en een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Het is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: meer dan 140 organisaties in heel Europa steunen het initiatief, waaronder in Nederland naast CIWF, Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier. Meer dan 650.000 mensen hebben al getekend, waaronder bijna 80.000 Nederlanders.

Bron: