Eigenaren, kopers, fokkers en zelfs dierenartsen zijn zich vaak niet bewust van het lijden en de vele gezondheidsproblemen van miniatuurhondjes als chihuahua’s en dwergkezen. Dier&Recht start een voorlichtingscampagne en pleit voor duidelijke regels en strikte handhaving rondom het fokken en verkopen van deze populaire hondjes.

chihuahua’s en dwergkezen
Chihuahua’s en dwergkezen hebben altijd hoofdpijn | Foto: publiek domein

Miniatuurhondjes zijn extreem kleine hondjes die meestal lichter zijn dan vijf kilo. Er vallen drie groepen te onderscheiden:

  • Dwergrassen (bijvoorbeeld chihuahua’s, dwergkeesjes, vlinderhondjes)
  • Bestaande rassen die steeds kleiner worden gefokt of gekruist worden tot nieuwe minirassen (bijvoorbeeld mini-Jack Russels, maltipoos)
  • TeaCup-hondjes (hondjes die zo klein zijn dat ze als pup in een theekopje passen)

Chronische hoofdpijn door te kleine schedel

Het kleine formaat van deze hondjes veroorzaakt ernstige problemen. Het grootste probleem is hun schedel: die is te klein voor hun hersenen. De hondjes hebben hierdoor altijd hoofdpijn. Die kleine schedel zorgt ook voor uitpuilende ogen en gebitsproblemen. Verder kampen deze hondjes met pijnlijke skelet- en gewrichtsaandoeningen en breken ze heel gemakkelijk hun broze botjes. Het komt ook regelmatig voor dat zo’n hondje per ongeluk wordt doodgebeten door een andere hond.

chihuahua’s en dwergkezen
Het grootste probleem is hun schedel: die is te klein voor hun hersenen | Foto: publiek domein

Miniatuurhondjes zijn wettelijk verboden

Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die hun welzijn schaden. Toch worden miniatuurhondjes volop gefokt en aangeboden, hun populariteit groeit met de dag. Maar de vele gezondheidsproblemen van deze dieren zijn nog nauwelijks bekend. Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht:

“Er lopen ontzettend veel chihuahua’s en dwergkezen rond met knallende hoofdpijn zonder dat hun baas dit weet.”.

Ook dierenarts en presentator Piet Hellemans maakt zich grote zorgen:

“Belachelijk dat er honden gefokt worden met waterhoofdjes, te kleine schedels en heftige afwijkingen aan de hersenen en het ruggenmerg waardoor deze dieren continu vreselijke pijn ervaren.”

Dierenartsen van Caring Vets sluiten zich aan bij deze campagne, zij komen zelf ook met een officieel statement. Dier&Recht wil consumenten duidelijk maken dat het fokken van minihondjes ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. De organisatie pleit voor duidelijke, wettelijke regels met betrekking tot het formaat van de hondjes. Dan weten fokkers waar ze zich aan moeten houden hebben, en kan de NVWA handhaven op naleving.
.

  • Lees meer over de gezondheidsproblemen van extreem kleine hondjes (pdf)

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.