Burgemeester Park Won-soon van Seoel, hoofdstad van Zuid-Korea, wil dat alle nog resterende hondenslachthuizen in zijn stad zo snel mogelijk gesloten worden. Vorig jaar werd al gestart met het ontmantelen van het grootste slachthuis voor honden in de omgeving van Seoel, nadat de rechter uitspraak had gedaan dat het doden van honden illegaal was. De burgemeester werd geraakt door een animatiefilm over gedumpte honden.

Seoel
Burgemeester Park Won-soon van Seoel wil alle hondenslachthuizen sluiten | Foto: Humane Society International

Park Won-soon deed de belofte om alle hondenslachterijen in de stad te sluiten en maakte dit publiekelijk bekend in het weekend na de vertoning van een animatiefilm genaamd ‘Underdog’, niet te verwarren met een gelijknamige film van Disney uit 2007. De vorig jaar uitgebrachte versie gaat over verlaten honden die zich bevinden in de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea. Park Won-soon lichte toe:

“Elk jaar worden 8.500 honden gedumpt in Seoul en een kwart van hen wordt geëuthanaseerd omdat ze niet worden geadopteerd.”

Daarnaast worden veel honden van straat geplukt en op vreselijke wijze geslacht voor hun vlees. Daartegen ontstaat bij jonge Koreanen steeds meer weerstand. Zij hebben de dieren vooral als huisdier en dat verandert de visie op het eten van honden snel in Zuid-Korea.

Bekijk de trailer (in het Koreaans) van Underdog:

https://www.youtube.com/watch?v=TVkzYT8_9F0

De burgemeester zei dat hij naar de animatiefilm ging om ‘een manier te vinden om de adoptiegraad voor zwerfhonden te verhogen’. Ook steunt hij een campagne waarin mensen worden aangemoedigd geen dieren achter te laten, zo meldde een Koreaanse krant. Het lijkt erop dat de animatiefilm de burgemeester  diep heeft geraakt en dat dit nu leidt tot snelle veranderingen in de hoofdstad.

Gered

Ondanks een verandering in mentaliteit worden honden in Zuid-Korea nog steeds routinematig en intensief gefokt voor menselijke consumptie. Humane Society International (HSI) zet zich in voor een totaalverbod op het eten van honden en stimuleert Koreaanse boeren om te stoppen met hun hondenvleesboerderijen. Met grote regelmaat redden vrijwilligers van HSI honden van de slacht, door ze op de markt te kopen van handelaren. In onderstaande video is een aantal van deze geredde honden te zien:

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel