Zaterdagmiddag werd door vogelspotter Arnoud van den Berg van de Dutch Birding Association, een zeldzaam vogeltje ontdekt in het Gelderse Veldhunten/Netterden, vlakbij de Duitse grens. Het gaat om een bruine klauwier, die voor het eerst in Nederland is gezien.

Bruine klauwier
Bruine klauwier | Foto: J.M.Garg (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0)], via Wikimedia Commons
De bruine klauwier is gemiddeld 20 cm lang. De vogel is overwegend bruin van boven en hij heeft een afgeronde staart. De vogel heeft een zwart “masker” rond het oog en daarboven een lichte wenkbrauwstreep. De buik en borst zijn roomkleurig, maar de flanken toe meer roodbruin. Het vrouwtje is valer gekleurd en heeft een op visschubben gelijkend verenkleed op de borst en het masker is donkerbruin in plaats van zwart. [Bron: Wikipedia]

Dat het kleine zangvogeltje afkomstig uit Oost-Azië is opgedoken heeft alles te maken met de aanhoudende warmte. Van den Berg verklaart:

“Als het koud was, zou het vogeltje waarschijnlijk een stille dood zijn gestorven.”

De bruine klauwier had een bramenstruik tussen twee weilanden verkozen om in te overnachten. Volgens Van den Berg is het niet uitzonderlijk dat een vogeltje zo’n verre streek bezoekt.

Brown Shrike – Bruine Klauwier, Netterden, Netherlands, Jan. 18th 2014

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl