In het noorden van Brazilië is een papegaai ‘gearresteerd’ tijdens een politie-inval bij crackdealers. De vogel had geleerd alarm te slaan bij de komst van agenten door te gaan schreeuwen ‘Mama, de politie!’. De waakpapegaai, die overigens naamloos is, verblijft momenteel in een lokale dierentuin, waar hij de komende drie maanden zal leren vliegen. om daarna vrijgelaten te worden.

waakpapegaai
Volgens de BBC is de gearresteerde waakpapegaai een geelwangamazone (Amazona autumnalis) | Foto: Chris Acuna/Wikimedia

De papegaai werd vorige week door de politie aangetroffen toen er een inval werd gedaan bij een stel dat een crackhuis runde in een arme gemeenschap in de staat Piauí, Brazilië.  Een agent die bij de inval betrokken was vertelde:

“Hij moet ervoor getraind zijn om dit te doen. Zodra de politie in de buurt van het huis kwam begon de papegaai al te schreeuwen.”

Waakpapegaai met zwijgrecht

Een Braziliaanse journalist die de papegaai mocht ontmoeten kon niet anders dan constateren dat het beestje super loyaal en gehoorzaam is. Hij heeft namelijk zijn snavel stijf dichtgehouden sinds de inbeslagname. Tot dusver heeft hij zelfs helemaal geen geluid gemaakt; totale stilte. Alexandre Clark, een lokale dierenarts, bevestigt dat de papegaai niet meewerkt:

“Vele politieagenten hebben de papegaai een bezoekje gebracht en hij heeft tegen niemand iets gezegd.”

Gelukkig voor de papegaai in kwestie wacht hem nog een mooie toekomst; zodra hij weer geleerd heeft om te vliegen mag hij terug de wilde natuur in.

waakpapegaai
Geelwangamazone in het wild | Foto: Marco Verch/flickr

Gebruik dieren in drugshandel populair

Het wordt binnen Braziliaanse drugsbendes steeds populairder om dieren in te zetten om de vuile klusjes op te knappen. De lijst van in beslag genomen dieren wordt steeds langer, maar tot noch toe ging het voornamelijk om reptielen.

In 2008 werden door de politie in Rio de Janeiro twee kleine alligators geconfisqueerd. Het gerucht ging dat lokale gangsters hun vijanden voerden aan de alligators. Volgens de vader van een van de arrestanten was dit echter niet waar. Hij beweerde dat ze het eenmaal geprobeerd hadden, maar dat de alligator geweigerd had het lichaam op te eten.

Bron:

©AnimalsToday.nl Rianne Kingma