Gracie de blauwe gaai, amper enkele dagen oud, lag naast een boom tegenover de voordeur van Dina Theissen. De vogel was zo klein en jong dat het moeilijk af te leiden was met welke vogel ze hier te maken hadden. Nadat ze contact had opgenomen met een dierenopvangcentrum bracht ze Gracie weer naar de boom en wachtten ze op de moeder, maar die was nergens te bespeuren.

blauwe gaai
Foto: Dina Theissen

De familie besloot Gracie te verzorgen totdat hij sterk genoeg was om zelfstandig rond te vliegen. Terwijl Gracie elke dag sterker werd, groeide ook de band met de familie. Dina:

“We hebben een diepgaande band ontwikkeld met Gracie na de talloze uren die we met elkaar hebben doorgebracht. Wanneer hij de insecten gewaar werd, hielp ik hem door hem op te tillen en er naartoe te brengen zodat hij zichzelf kon leren voeden. Het was geweldig om hem te zien opgroeien. Ik was werkelijk zijn moeder.”

Foto: Dina Theissen

Na vier weken besloot de familie Gracie vrij te laten, maar hij vloog niet weg. Dina:

“Gracie vloog naar een lage tak, maar keerde snel terug en wou niet meer gaan. Anderhalve week later vloog hij eindelijk in de boom en begon zijn nieuwe wereld te ontdekken. Het was even moeilijk voor ons, maar we wisten dat dit het beste was voor Gracie.”

Na meer dan vijf weken was Gracie zijn nieuwe leventje helemaal gewend, maar hij bezocht mij sindsdien elke dag, nu haast twee en een half jaar, om te komen spelen met zijn familie.

Soms speelt Gracie met zijn oude speeltjes, parels en plastic hagedissen, en andere keren tsjirpt hij erop los in ons bijzijn. Zijn bezoekjes duurden vaak slechts enkele minuten, maar op het moment dat bij Dina kanker werd vastgesteld, bleef hij steeds langer bij haar.

Foto: Dina Theissen

Sindsdien vloog hij steeds naar haar en bleef in haar bijzijn. Het was een enorme steun voor haar. Gelukkig is ze nu aan het herstellen, maar dat betekent niet dat Gracie niet meer komt. Sinds zijn redding heeft Gracie al vier nesten met kleintjes gehad, maar toch komt hij nog steeds bij famlie Theissen over de vloer.

Bron: Dodo ©AnimalsToday Bram Vogels