Zaterdag 1 maart gaat het weer beginnen. Vogelbescherming Nederland zet de camera’s van ‘Beleef de Lente’ weer aan. Gedurende vier maanden, 24 uur per dag, kan iedereen weer meegenieten van de belevenissen van negen vogelsoorten. Dit jaar zullen twee nieuwe vogelsoorten te volgen zijn: de zeearend en de spreeuw. Naast deze twee soorten kan ook weer worden genoten van slechtvalk, torenvalk, steenuil, oehoe, ooievaar, koolmees en gekraagde roodstaart.

kerkuil
Kerkuil in de mist | ©Rollin Verlinde Vilda natuurfotografen

Voor het achtste seizoen op rij kunnen we zien hoe vogels een nest bouwen, eieren leggen en hun kroost grootbrengen. Ook spannende momenten horen daarbij: vechtende slechtvalken, parende ooievaars, maar ook ‘gaat de betreffende vogel een nest bouwen, of niet? En hoe zal het de jongen vergaan?’

Een waar spektakel belooft de zeearend. Voor het eerst zal deze grootste roofvogel van Nederland, met een vleugelwijdte van 2,5 meter, van dichtbij te bekijken zijn. Het broedseizoen van deze grote arend begint al vroeg in het jaar en op en rond het nest zijn al twee, soms drie arenden te zien geweest. Een andere grote soort is de oehoe. Deze grootste uilensoort zit ook al vroeg in het voorjaar op het nest. Verder zal de spreeuw worden gevolgd. De laatste jaren is het aantal spreeuwen achteruit gehold, extra bijzonder dus om deze soort ook eens te kunnen volgen tijdens het broedseizoen.

Steenuil en torenvalk zijn ook weer van de partij. Vorig jaar is van beide soorten het broedsel mislukt. Nu maar hopen dat dit jaar een beter vervolg krijgt. In ieder geval is de steenuil al vaak bij de kast gesignaleerd, en heeft de torenvalk haar nestkommetje al gedraaid.

Elke dag worden op beleefdelente.nl filmpjes getoond met de hoogtepunten van de dag en wordt, per vogel, een weblog bijgehouden. Kinderen van groep 1 t/m 8 kunnen terecht op beleefdelentejunior.nl. De belevenissen van de vogels worden bijgehouden door de dagboekhouders.

‘Beleef de Lente’ is al jaren een groot succes. Bezoekers van over de hele wereld weten de webcams inmiddels te vinden. Vorig jaar volgden ongeveer 1,1 miljoen kijkers de vogels tijdens het broedseizoen. In totaal werd de website van de Vogelbescherming zo’n 49 miljoen keer bezocht.

Bron: De Vogelbescherming ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.