Na 25 jaar gevangenschap in een circus werd beer Toshka gered en nu woont hij in Oekraïne in een berenopvang. Hij komt warme zomerdagen door dankzij een heerlijke verfrissende douche onder de tuinslang.

Beren houden van een douche | Foto (illustratief, niet Toskha): screenshot video Pet lover/YouTube (2015)

De oudere circusbeer is onlangs uit het circus gehaald en voor revalidatie in een berenopvang geplaatst. Hij woont nu in een opvangcentrum in Satanov in Oekraïne, zo meldt Daily Mail. Toshka heeft het grootste deel van zijn leven in een circus geleefd, waar hij kunstjes uitvoerde voor het publiek. Na 25 jaar is hij eindelijk met pensioen.

https://www.facebook.com/DailyMail/posts/6071471329579231

Toshka geniet nu van heerlijke douches in de zon. De temperaturen in Oekraïne kunnen in de zomer oplopen tot 35 graden Celsius. Een welkome verkoeling voor Toshka, want deze beer heeft twee lagen bont om hem te beschermen tegen koud weer. Zijn verzorger zegt:

“Toskha geniet van de buien in de zon. Het is zijn favoriete tijdverdrijf. Het grootste deel van zijn leven was hij een circusbeer en hij werd door de laatste eigenaar aan ons overgedragen voor ‘revalidatie en levensonderhoud’.”

De beer is tegelijk met drie andere dieren vervoerd naar de opvang. Maar Toshka was aanvankelijk zo bang voor mensen, dat hij zich twee weken lang verstopte in de struiken. Zijn verzorger:

“Zorg en aandacht smolten zijn hart. Nu is zijn favoriete tijdverdrijf douchen in de zon. Hij gaat er echt voor zitten en heeft er geen problemen mee om uren te blijven zitten.”

De filmbeelden van Toshka zijn onder copyright van ViralHog op YouTube geplaatst, net als op de website van Daily Mail.
.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2902730143337325&id=1503815046562182

 

.
Dat beren van een douche houden voor een poetsbeurt is te zien in onderstaand filmpje van Pet lover uit 2015:
.

.
Het gebruik van wilde dieren in het circus is in Nederland verboden sinds september 2015. Toch worden er wereldwijd nog steeds dieren voor het circus gebruikt. Dierenwelzijnsorganisatie Peta schrijft hierover op hun website:

“Als het circuspubliek bekend was met de waarheid over het geweld en leed dat achter de schermen plaatsvindt, zouden ze deze shows allesbehalve vermakelijk vinden. Dieren in het circus zijn vaak uit het wild gehaald en tot slaaf gemaakt – met als enige doel ‘vermaak’. Ze zijn veroordeeld tot een droevig en frustrerend bestaan, elke dag van hun leven opgesloten, vaak in te kleine en vieze kooien.”

BBC News maakte in Nationaal Park Synevyr in West-Oekraïne onderstaande reportage (2017) over de opvang van ex-circusberen. Bij veel beren heeft het misbruik en de gevangenschap zo veel stress en stoornissen opgeleverd, dat hun gedrag levenslange begeleiding vergt:
.

.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer