De rechtbank van Overijssel heeft geoordeeld dat een veehouder uit Slagharen twee jaar beroepsmatig geen dieren meer mag houden wegens ernstige verwaarlozing van zijn koeien in november vorig jaar. De 57-jarige man heeft naast dit bedrijfsverbod ook een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen met een proeftijd van 3 jaar.

bedrijfsverbod
Bedrijfsverbod van 2 jaar voor boer die vee ernstig verwaarloosde | Foto (illustratief): publiek domein

In 2018 werd de boer al ook veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke stillegging van zijn bedrijf wegens verwaarlozing van zijn dieren. Omdat hij toch weer in de fout is gegaan wordt nu ook deze straf ten uitvoer gebracht. Datzelfde geldt voor de voorwaardelijke werkstraf van 90 uur.

Bedrijfsverbod

De boer is ernstig tekortgeschoten in de verzorgen van de koeien. Volgens de rechter is aangetoond dat de man de verantwoordelijkheid voor het bedrijfsmatig houden van dieren niet aankan. Het wordt de man dan ook zeer kwalijk genomen dat de dieren herhaaldelijk en onnodig hebben geleden.

Op 25 november vorig jaar troffen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ernstig vervuilede stallen aan. Tientallen koeien hadden geen beschikking over een droge en schone ligplaats en bijna alle dieren waren zeer vermagerd. De drinkbakken waren leeg of gevuld met vervuild water. Ook werden meerdere kadavers van dode koeien gevonden, die er al dagen of zelfs weken lagen zonder dat er melding van was gemaakt.

Om nog meer dierenleed te voorkomen besloot de rechtbank van Overijssel begin december 2019 dat het bedrijf van de boer in aanloop naar de behandeling van de strafzaak stilgelegd moest worden.
.

  • Het gaat vaker mis bij veeboeren in Overijssel. Lees ook:
    .

Lage straf voor boer die vee zeer ernstig verwaarloosde

.
Bron:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.