De autoriteiten van de Mexicaanse staat Baja California Sur (Zuid-Neder-Californië) hebben unaniem besloten om een einde te maken aan de verkoop van plastic tasjes, polystyrene bakjes en rietjes in winkels, supermarkten en restaurants. Daarnaast zullen diverse campagnes gestart worden met als doel de bevolking bewust te maken van het gebruik en eindbestemming van producten van plastic.

plastic
Baja California Sur verbiedt plastic tasjes en rietjes |Foto: Treasure Tia Flickr via Compfight cc

De wet zal van kracht worden over twaalf maanden, zodat supermarkten, winkels, markten en restaurants de tijd krijgen om plastic tasjes, rietjes en polystyrene bakjes te vervangen door voorwerpen van duurzame materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Groothandels krijgen 18 maanden voor de overgang.

Dit verbod is bereikt dankzij het werk van verschillende organisaties en bedrijven die de wetsherziening hebben voorgesteld aan de autoriteiten van Baja California Sur. Zij zijn ernstig bezorgd over de vervuiling die dergelijke producten het milieu toebrengen. Het besluit in Baja California Sur komt tegelijkertijd met beelden uit de Dominicaanse Republiek van een ernstig vervuilde kustlijn. Het wordt steeds belangrijker dat alle landen stappen ondernemen om de plasticproblematiek aan te pakken.

Ook op andere gebieden neemt Mexico stappen om de plasticvervuiling tegen te gaan en het is hiermee momenteel het land in Latijns-Amerika dat voorop staat als het gaat om het recyclen van plastic. Zo werd in 2017 58% van de verkochte plastic flessen gerecycled. Daarnaast wordt er in Mexico gewerkt aan een federaal én nationaal plan om het gebruik van plastic tasjes, rietjes en andere vervuilende voorwerpen te verminderen, en mogelijk zullen binnenkort meer staten volgen met een verbod.

Bronnen: BCS Noticias, El Pais, Forbes ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer