De kleinste staat van Australië, Victoria, werkt aan een wetsvoorstel dat dieren erkent als wezens met gevoel en bewustzijn. Daarmee kan het de eerste staat worden die deze stap neemt ter bevordering van dierenbescherming.

Australisch wetsvoorstel erkent dieren als wezens met gevoel
Australisch wetsvoorstel erkent dieren als wezens met gevoel | Foto: publiek domein

Victoria is mogelijk de eerste Australische staat die werk maakt van een wetsvoorstel dat dieren erkent als wezens met gevoel en bewustzijn, in de herziening van hun dierenmishandelingswetten. In de voorgestelde aanpassingen zijn dieren niet langer ‘eigendom’ maar wezens met gevoel. Volgens Guardian Australia wordt volgende maand een langverwacht ontwerp van de wet op dierenverzorging en –bescherming vrijgegeven voor openbare raadpleging. In 2024 wordt vervolgens een definitief wetsvoorstel bij het parlement ingediend. Volgens een plan dat in 2022 werd vrijgegeven, zal de herziening expliciet benoemen dat dieren bewuste wezens zijn, wat betekent dat ze in staat zijn tot het voelen van onder andere pijn en plezier. Als dit wordt aangenomen, zou Victoria de eerste staat zijn die het bewustzijn van dieren in de wet erkent. De hoofdstad Canberra erkende het bewustzijn van dieren al in 2019.

Wezens met gevoel en bewustzijn

Zes jaar geleden kondigde de regering een herziening aan van de wet tegen dierenmishandeling uit 1986. Een parlementair onderzoek uit 2019 adviseerde de regering dan ook om de wet ‘met prioriteit’ te moderniseren. Verschillende andere landen waren Australië al voor, zoals Denemarken, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Nieuw-Zeeland. In een verklaring noemde een regeringswoordvoerder de huidige wet verouderd:

“Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet op de zorg en bescherming van dieren die de huidige Prevention of Cruelty to Animals Act 1986 van Victoria – die meer dan 35 jaar oud is – zou vervangen.”

Op grond van het voorstel zouden ook nieuwe zorgvereisten worden ingevoerd, waaronder regels over voeding, fysieke omgeving en algemene gezondheid van de dieren. Dit gaat om huisdieren, dieren op boerderijen en in dierentuinen. Er worden drie nieuwe in ernst oplopende misdrijven ingevoerd voor dierenmishandeling: algemene mishandeling, verzwaarde mishandeling en opzettelijke of roekeloze mishandeling. Een voorbeeld van zo’n strafbaar feit is het branden van een hond met een sigaret. Volgens het plan kan dierenmishandeling een maximale boete van 240.000 dollar (bijna 143.500 euro) of 5 jaar celstraf opleveren voor individuen of een boete van 1,2 miljoen dollar (bijna 720.000 euro) voor organisaties. Niet iedereen is blij met de maatregelen. Zo is de Victorian Farmers Federation bang dat met dit wetsvoorstel dat dieren erkent als wezens met gevoel via een omweg mensenrechten worden toegekend aan dieren.

Dieren beter beschermd

Het wetsvoorstel met de nieuwe beschermingsmaatregelen zal naar verwachting invloed hebben op veel diersoorten, waaronder octopussen, inktvissen, kreeften, krabben en rivierkreeften. Ook zij worden in het nieuwe wetsontwerp beschouwd als ‘dieren met gevoel’. Parlementslid Georgie Purcell van de Animal Justice-partij verwelkomt deze stap:

“Ik denk dat veel mensen de afgelopen jaren hebben geleerd hoe ongelooflijk octopussen zijn dankzij de documentaire My Octopus Teacher. Toch kan hen in Victoria legaal gruwelijke dingen worden aangedaan.”

Ze hoopt dat de nieuwe wet een einde zal maken aan het levend koken van zeedieren en kleine overvolle tanks in restaurants. Het gaat nog wel even duren voordat de dieren er echt op vooruit gaan. De wijzigingen gaan namelijk pas twee jaar nadat ze zijn aangenomen in.

Bron:

Dieren in VK erkend als wezens met gevoel

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma