De Spaanse politie-eenheid Guardia Civil heeft in de gemeente Santa Fe, net buiten Granada, een dierenarts en de eigenaar van een hondenkennel gearresteerd vanwege het verminken van ten minste tien honden die hij te koop aanbood. Ook was er fraude gepleegd met de aangebrachte microchips bij ongeveer twintig honden. Bijna vijfhonderd honden staan onder toezicht.

stembanden
Arrestatie dierenarts en fokker vanwege doorknippen stembanden honden in Spanje | Foto: Pixabay

Illegale praktijken

Bij de zogenoemde “stille” politieactie troffen de agenten in totaal 479 honden van verschillende rassen aan in een kennel in Santa Fe. Deze operatie is gerelateerd aan een eerdere inval van de Spaanse natuurbeschermingsdienst SEPRONA in een kennel van een illegale fokker in het nabijgelegen plaatsje Vegas del Genil, waarbij 98 honden in beslag werden genomen. De poedels, chihuahua´s, maltese bichons, Russische pommerianen en spitz honden die daar werden aangetroffen, zagen er gezond en verzorgd uit, maar konden niet blaffen, doordat hun stembanden waren doorgeknipt.

479 honden

Na de confiscatie van de 98 honden van de kennel in Vegas del Genil, ontdekten de agenten van SEPRONA dat sommige honden afkomstig waren van een kennel in Santa Fe. Bovendien bleek de illegale fokker zelf voorheen ook te hebben gewerkt in de kennel in Santa Fe.

In samenwerking met drie inspecteurs van het regionaal agrarisch bureau van Santa Fe, hebben de SEPRONA-agenten een nieuw onderzoek gestart. Er werden 479 honden aangetroffen, waarvan tien honden symptomen vertoonden dat de stembanden waren doorgeknipt. Dit vermoeden werd later bevestigd door de leidinggevende dierenarts van het College van Dierenarsten in Granada.

Doorknippen stembanden

Cordectomie, het doorknippen van stembanden, is een chirurgische ingreep waarbij de patiënt onder narcose wordt gebracht. Een dergelijke operatie moet worden uitgevoerd door een arts die uitgebreide kennis heeft van anatomie, chirurgie en farmacie. Indien deze niet door een dierenarts en voor therapeutische doeleinden wordt uitgevoerd, is er sprake van beroepsinbreuk en dierenmishandeling.

Dierenarts medeverantwoordelijk

Uit onderzoek van de Guardia Civil bleek dat er ook nog 21 honden gechipt waren met microchips die toebehoorden aan andere honden. Dit is gedaan om de onbekende herkomst van de honden wettelijk te dekken. Alleen een dierenarts kan dit ten uitvoer brengen.

De vermeende daders zijn beschuldigd van tien misdrijven gerelateerd aan dierenmishandeling en het beschermen van flora en fauna. Daarnaast zijn zij beschuldigd van 21 misdrijven van vervalsing van documenten. De eigenaar die zelf geen dierenarts is, is tevens beschuldigd van beroepsinbreuk, daar hij heeft gehandeld als dierenarts.

De honden verblijven nog in de kennel, maar staan onder toezicht van de rechter.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools