Eendenslachter Tomassen Duck-To uit Ermelo, spil van de volledige eendenindustrie in Nederland, heeft besloten vanaf maandag 30 maart geen eendenkuikens meer te plaatsen in de ongeveer 50 Nederlandse eendenschuren, omdat de verkoop van eendenvlees is ingestort. Campagneleider van Animal Rights Erwin Vermeulen noemt dit ‘een uitgelezen kans om deze wrede industrie voorgoed te beëindigen’.

eendenkuikens
Een eendenkuiken in een Nederlandse opfokschuur | Foto: schermafdruk video Animal Rights

De stop gaat zeker acht weken duren omdat de afzet van eendenvlees naar de horeca en de export nagenoeg stil ligt vanwege de coronacrisis. Het bedrijf slacht de komende zes weken nog door, maar alle karkassen worden ingevroren. Erwin Vermeulen geeft aan:

“Eenden in Nederland leven in vreselijke omstandigheden in gesloten schuren. Ze mogen niet naar buiten vanwege hun kwetsbaarheid voor vogelgriep. Naast dat ze nooit daglicht zien, hebben ze ook geen toegang tot zwemwater, omdat dat hygiëneproblemen zou geven. Omdat eenden niet scharrelen zoals kippen veranderen de ingestrooide stalvloeren in een zompige mix van uitwerpselen, gemorst drinkwater en stro. Eenden die geëvolueerd zijn om een groot deel van de tijd drijvend op water door te brengen, krijgen massaal last van gewrichtsproblemen in deze schuren.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Inspectierapporten van de NVWA geven duidelijk aan dat ook in het slachthuis zelf het dierenwelzijn regelmatig in het geding is. Het slachthuis beschikt daarnaast niet over een geldige natuurvergunning en veroorzaakt grote overlast voor omwonenden vanwege de transportbewegingen, stank en illegale bouwpraktijken.

Animal Rights pleit al langer voor een einde aan de eendenindustrie in Nederland. Vermeulen:

“De huidige problemen, geven duidelijk aan dat de eenden in Nederland lijden voor een exportindustrie, niet voor ‘onze’ voedselvoorziening.”

Het slachtbedrijf is dan ook in Thaise handen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Daarnaast vormt de eendenfokkerij vanwege de grote gevoeligheid voor vogelgriep ook nog eens een gevaar voor de andere dieren in de pluimvee-industrie.

“Dit is een goed moment om door te pakken. LNV dient geen geld in het voortbestaan van deze industrie te pompen, maar de eendensector uit te kopen en beëindigen!”

Persbericht Animal Rights