In Levensstrijd, een natuurgebied van Natuurmonumenten bij Zierikzee, trof een vogelaar zondag acht dode zwanen aan. Wat de doodsoorzaak is, is niet meer te onderzoeken. Boswachters gaan extra controles uitvoeren in het gebied.

Zierikzee
Acht zwanen dood gevonden bij Zierikzee | Foto: publiek domein

Vogelaar Sven Prins woont vlakbij het natuurgebied Levensstrijd en trof zondag acht dode zwanen aan. Al eerder vond hij dode of gewonde zwanen, maar acht in een keer is wel verontrustend:

“De meeste lagen verspreid over het gebied. Een paar lagen er bij elkaar. Maar allemaal lagen ze in delen die niet voor publiek toegankelijk zijn. Honden kunnen er wel komen. Die springen zo over de afrastering heen.”

Boswachter Begijn heeft zes van de door Sven gemelde zwanen gevonden. Aangezien de watervogels in staat van ontbinding verkeren, is de doodsoorzaak niet duidelijk waarneembaar. Boswachter Paul Begijn vertelt aan nieuwsblad PZC dat er van toeval geen sprake kan zijn, daarvoor zijn het te veel dode dieren. Volgens hem is het mogelijk dat de zwanen zijn doodgebeten door honden, hoewel dit niet zeker is. Het komt regelmatig voor dat wandelaars hun honden los laten lopen in het natuurgebied:

“Het is een heel vogelrijk gebied. Vogels zijn heel kwetsbaar, zeker met het broedseizoen in zicht. Honden mogen los op de verharde weg, maar daarbuiten moeten ze aan de lijn. Anders zijn ze niet te houden.”

Verscherpt toezicht

De boswachter gaat nu meer toezicht houden op het natuurgebied dan voorheen. Maar gezien de afmeting van het totale gebied dat Natuurmonumenten in Zeeland onder zijn hoede heeft, zal de extra controle niet veel vaker dan een keer per week plaatsvinden. Begijn vindt dit niet vaak genoeg:

“Het toezicht schiet tekort. Het is gewoon eigenlijk niet te doen, heel Zeeland in je eentje en zelfs nog een stukje West-Brabant. Maar we kunnen niet anders. Daarom zijn wij ook zo blij met meldingen die wandelaars doen. Zij zijn onze oren en ogen in het gebied. Het enige wat we nog kunnen is een gebied prioriteit geven, zoals ook de Kop van Schouwen dat heeft gezien de kwetsbaarheid en het grote aantal recreanten. Dat doen we nu ook bij Levensstrijd.”

Loslopende honden

Of loslopende honden de dood van de zwanen bij Zierikzee hebben veroorzaakt, is niet duidelijk. Wel is in de media regelmatig te lezen dat hondeneigenaren hun hond laten loslopen in bossen en natuurgebieden, waar de dieren aangelijnd moeten blijven om wilde dieren te beschermen. Boswachter Begijn heeft deze ervaring ook in Levensstrijd. In november werd een zwaan doodgebeten en meerdere zwanen verwond:

“Mensen die hun hond los laten lopen in een stuk waar dat niet mag, moeten 95 euro betalen. Dat bedrag kan, als een hond achter wild aan gaat, oplopen tot 500 euro. Die laatste boete delen we niet vaak uit, die eerste wel. Ook in Levensstrijd, helaas.”

De dode zwanen blijven liggen in het natuurgebied.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde