Voor het derde jaar op rij is het aantal dierproeven aan de KU Leuven gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers. De Leuvense universiteit blijft daarmee koploper in dierproeven.

aantal dierproeven
Aantal dierproeven aan KU Leuven stijgt | Foto: Wikimedia Commons

Animal Rights:

“De KU Leuven is ook de enige universiteit in België die nog vreselijk ingrijpende experimenten op apen uitvoert. Tientallen aapjes met elektroden in hun schedel ingeplant zitten vast in de laboratoria van de universiteit.”

Aantal dierproeven gestegen

In 2022 werden 110 607 dierproeven uitgevoerd aan de KU Leuven. In 2021 waren dat er 100 652. Het ging om zebravissen, muizen, ratten, hamsters, gerbils, amfibieën, apen, konijnen, varkens, schapen, runderen, hennen en cavia’s. Er werd met name meer geëxperimenteerd op muizen (+13  procent). Volgens de KU Leuven komt dit omdat invasieve genotypering, waarbij er bijvoorbeeld zonder verdoving een gat in het muizenoor wordt gemaakt, nu verplicht in de cijfers moet worden opgenomen. Hoe dan ook worden al deze muizen gedood wanneer het experiment is afgelopen.

Ernstig dierenleed

De proefdiernemers rapporteren zelf hoe veel leed het experiment bij de proefdieren zal veroorzaken. Meer dan de helft van de proeven (55,4 procent) veroorzaakt volgens de onderzoekers zelf licht lijden bij de proefdieren. Daarnaast zijn er ook heel wat proeven die ernstig lijden of zelfs de dood bij de proefdieren veroorzaken. In 2022 ondervonden respectievelijk 9 512 proefdieren ernstig lijden en 1437 proefdieren vonden de dood tijdens de experimenten.

Eerder dit jaar publiceerde de KU Leuven nog de resultaten van een experiment naar de ontwikkeling van COPD in rokers, waarbij muizen werden blootgesteld aan sigarettenrook en vervolgens geïnfecteerd met een bacterie.

apen dorstig
Foto: screenshot van canvas programma

Apenexperimenten

Ook de horrorexperimenten op apen gingen in 2022 onverminderd door. 36 apen werden dat jaar vastgehouden in Leuven voor hersenonderzoek. Deze dieren krijgen elektroden in de schedel ingeplant. Een staafje wordt met cement aan hun hoofdje bevestigd, daarmee kunnen ze in een speciale stoel worden vastgezet. Uren per dag worden ze zo verplicht zonder te kunnen bewegen naar een scherm te kijken en taken uit te voeren. De apen worden bovendien water ontzegd om hen te verplichten mee te werken. Wanneer ze de aap zijn taak goed uitvoert, krijgt hij een slokje water als beloning. De KU Leuven voert ondertussen al meer dan 30 jaar experimenten uit op apen die veel leed veroorzaken, zonder dat daar tot nu toe tastbare resultaten zijn uitgekomen.

Bron:

©AnimalsToday.nl