Veel mensen realiseren het zich niet, maar de paling wordt ernstig met uitsterven bedreigd. En dat terwijl paling gewoon te koop is bij visboeren en groothandels. Paling vangen en eten is in Nederland niet verboden (import en export overigens wel!), maar beperkt en aan regels van verantwoorde vangst gebonden. Voor veel mensen geldt de vis als delicatesse en in sommige gevallen, zoals bij de jaarlijkse viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober, geldt een pondje paling als traditie. Waarom is een raadsel, er is geen enkele historische grond voor. De vraag dringt zich op: weten mensen wel dat de paling extra bescherming verdient en dat hij als we niets doen definitief uit de zee verdwijnt?

paling
Power to the paling (petitie) | Foto: Pixabay

Kweekpaling bestaat niet

Soms hoor je de opmerking ‘er is toch kweekpaling, dus wat is het probleem?’ Het probleem is dat kweekpaling feitelijk niet bestaat, het is een fabel want de paling laat zich niet kweken. Paling kweken betekent het opmesten van in het wild gevangen glasaaltjes, totdat ze groot genoeg zijn om te worden gedood en opgegeten. De paling plant zich in gevangenschap niet voort, dus elke paling op je bord betekent een paling minder in het wild.

Bijzondere voortplanting

De paling heeft een ingewikkelde, kwetsbare maar heel bijzondere manier van voortplanten. Er is in de wereld maar één plek waar de paling zich voortplant, en dat is in het superzoute water van de Sargasso-zee nabij Cuba en Bermuda. Alle geslachtsrijpe palingen uit Noord-Amerika en Europa trekken jaarlijks naar die plek om voor nageslacht te zorgen. Hoe ze dat precies doen blijft een mysterie, want nog niemand heeft ooit waargenomen wat er zich op de zeebodem afspeelt, als de vrouwtjes hun eieren leggen en de mannetjes die bevruchten. Het enige dat we zien is dat er in februari baby-palinkjes in zee opduiken.

Paling
Foto: Kils via Wikimedia Commons

Glasaaltjes vissen mag niet

Die baby-palinkjes vatten direct na hun geboorte de terugreis aan en vertrekken naar Europees dan wel Noord-Amerikaans zoet water. Ze groeien iets en worden dan glasaal genoemd, helaas een delicatesse in sommige delen van de wereld. Voor Europese palingvissers geldt sinds 2019 de EU-Aalverordening die voor alle lidstaten de vangst reguleert met certificering van verantwoord opererende vissers. In Nederland is de palingvisserij al sinds 2007 beperkt tot bepaalde seizoenen en locaties. Helaas wordt er ook illegaal gevist, aangejaagd door de vraag naar glasaal in Azië, waar vooral in China glasaal wordt gegeten, gemest en doorverkocht aan bijvoorbeeld Canada en Noord-Amerika.

Glasaaltjes | Foto: Uwe Kils Via Wikimedia Commons

Lucratieve handel

Let wel, een kilo glasaal brengt op de zwarte markt meer op dan een kilo cocaïne of ivoor! Per kilo gaat het om zo’n 1.100 euro. En het gaat om grote getallen. Reken maar mee, in 2019 werd in Europa 5.700 kilo illegaal gevangen glasaal onderschept op weg naar Azië -uit iedere kilo ontstaan in het wild 3.000 palingen. In totaal werden dus 17 miljoen palingen als baby illegaal naar Azië verzonden om te worden opgegeten. En dat zijn alleen nog maar de zendingen die werden betrapt! In totaal wordt naar schatting zo’n 3 miljard verdiend aan de illegale handel.

Knakpaling

Hierbovenop komen nog de zogeheten ‘knakpalingen’, palingen die gewond of in stukken gereten aanspoelen op rivieroevers en strandjes, in botsing gekomen met schoepen of schroeven of andere obstakels uit de scheepvaart of krachtcentrales.

Gerookte paling | Foto: via Creative Commons

Petitie

Stichting Ravon voor amfibie- en visonderzoek en de Good Fish Foundation zijn een petitie gestart onder de naam Power to the Paling. De petitie roept op tot maatregelen om migratieroutes, reservaten en herstelplannen te bevorderen en illegale handel aan te pakken. Ben je het hiermee eens, teken dan hier.

©AnimalsToday.nl Laura Lancée