Vanaf juli 2019 zal Japan de commerciële walvisjacht hervatten. Japan heeft zich volgens een woordvoerder van de Japanse regering teruggetrokken uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). De reden: de walvispopulatie zou voldoende hersteld zijn waardoor er een duurzame commerciële jacht mogelijk zou zijn. Walvisvlees wordt in Japan als een delicatesse beschouwd.

commerciële walvisjacht
Japan hervat commerciële walvisjacht | Foto: Sea Shepherd.

De jacht zal niet gebeuren in het Zuidpoolgebied, maar in de Japanse territoriale en economische wateren.

IWC
Japan is niet tevreden over IWC. Zij zouden zich volgens de Japanse regering teveel richten op het beschermen van walvissen in plaats van het op een duurzame manier beheren van de walvisbestanden, waar de commissie voor was opgericht. Japan mocht niet op walvissen jagen zolang het lid was van de IWC, al heeft het land gedurende haar lidmaatschapsperiode wel walvissen gevangen. Dit gebeurde, naar eigen zeggen, voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens de regels van de IWC moesten walvissen die gevangen werden voor wetenschappelijk onderzoek volledig worden verwerkt. Dat maakte het voor Japan mogelijk om zo aan walvisvlees te komen. Het werd verkocht in supermarkten en restaurants.

Japan vraagt al jaren toestemming van de IWC om op walvissen te mogen jagen. In september nog weigerde de IWC de commerciële jacht in de wateren van Japan toe te staan.

Natuur- en milieubeschermers, zoals Sea Shepherd, zetten zich al jaren in voor de bescherming van de walvissen en proberen te voorkomen dat de Japanners de dieren kunnen vangen. Dat heeft regelmatig geleid tot grimmige en zelfs levensgevaarlijk confrontaties. Zo hebben de Japanse walvisvaarders met hun schip Shonan Maru de Ady Gil van Sea Shepherd moedwillig geramd en doen zinken in de ijzige wateren van Antarctica, terwijl er bemanning aanwezig was op de boot, waaronder Animals Today-auteur Laurens de Groot.

https://twitter.com/Laurens_deGroot/status/1075647962724909056

In 2014 diende er een zaak voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, die oordeelde dat de Japanse walvisjacht geen wetenschappelijk doel dient. De walvisjacht door Japan werd als illegaal bestempeld. Japan moest stoppen met het vangen van walvissen bij Antarctica, maar ging toch door met de walvisjacht.

Sinds de jaren ‘80 is het verboden om op walvissen te jagen voor commerciële doeleinden. Noorwegen en IJsland houden zich niet, net als Japan, aan dit verbod.

Bronnen: Volkskrant, NOS ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer