Een baanbrekende ontwikkeling om dierproeven op termijn overbodig te maken is in Berlijn beloond tijdens de bekendmaking van de Lush Prize awards 2018. Het gaat om een combinatie van menselijke cellen en digitale technieken, waardoor een ‘organ-on-chip’, een orgaan op een chip ontstaat, dat net zo reageert als bij een echt mens. Of konijn, dankzij het levensechte ‘oog-op-een-chip’.

Lush
Lush Prize awards 2018: Is het einde van dierproeven in zicht? | Foto: Lush

De Koreaans-Amerikaanse professor Dan Dongeun Huh van BIOLines Research Group, verbonden aan de universiteit van Pennsylvania, kreeg 50.000 Britse pond (ruim 56.000 euro) als beloning voor het oog-op-een-chip. Een ‘eye-on-a-chip’ is samengesteld uit menselijke cellen, heeft traanbuisjes en een ooglid dat knippert, en reageert op dezelfde manier op vreemde stoffen als mensen en dieren.

Lush
Het oog op een chip | Foto: via Lush

Het klinkt wellicht wat griezelig, want er is inderdaad sprake van een door mensen gecreëerd levend mini-orgaan (organoïde) gekoppeld aan een computer. Deze technologie kan niet alleen helpen bij onderzoek naar medicijnen, hij kan ook de wetenschap achter oogproeven volledig veranderen. En dat betekent dan bijvoorbeeld het einde van proeven met konijnen en het testen van allerhande chemische stoffen in hun ogen. Met een oog op een chip kan dat zonder dierenleed.

‘Rokende long’
Het werk van professor Dan Dongeun Huh heeft inmiddels meerdere soorten organen op een chip opgeleverd, waaronder de ‘rokende-long-op-een-chip’ en de ‘cel-met-chemotherapie-op-een-chip’. In onderstaand filmpje wordt kort ingegaan op dit revolutionaire onderzoek waardoor dierproeven ooit tot de geschiedenis kunnen gaan behoren:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode





Beschikbaarheid vergroten
De winnaar in de categorie Young Researcher kreeg 10.000 pond (ruim 11.000 euro): de van oorsprong Italiaanse Nikolas Gaio, PhD-student en ingenieur aan de TU Delft in Nederland. Hij heeft als doel om organ-on-chips beschikbaar te maken voor elke bioloog. Want hoewel deze betere in vitro-modellen medicijnproeven op dieren volledig kunnen vervangen, maken farmaceutische bedrijven er nog maar weinig gebruik van.

Dit komt voornamelijk door het feit dat deze techniek zich nog in een vroege fase bevindt. Een belangrijke reden hiervoor is dat de academische wereld (nog) geen toegang heeft tot kosteneffectieve, krachtige en betrouwbare chips. Een orgaan-op-een-chip vergt snelheid en rekenkracht en daar hangt een prijskaartje aan.

Lush
Een orgaan op een chip | Foto: via Lush

‘Mensproeven’
De techniek van organs-on-chips is niet alleen goed nieuws voor proefdieren. Deze baanbrekende technologie is betrouwbaarder dan proeven met levende wezens en maakt het mogelijk om met ‘echte’ menselijke organen te werken: mensproeven in plaats van dierproeven. Organs-on-chips zijn de nieuwe medische revolutie en gaan zonder twijfel nog veel bijzondere onderzoeksresultaten opleveren.

Landerd Campus
Gaan proefkonijnen eindelijk tot de geschiedenis behoren? | Foto: publiek domein

In totaal wonnen 17 projecten, organisaties en/of wetenschappers uit 9 verschillende landen een Lush Prize 2018 met een totaalbedrag van 330.000 pond (ruim 370.000 euro). Ook was er een eervolle vermelding zonder geldprijs in het kader van de Andrew Tyler Award, de in 2017 overleden directeur van het Britse Animal Aid. Alle winnaars van de Lush Prize Awards 2018 zijn hier te bekijken

Bronnen:

Lees ook:

Proefdiervrij onderzoek krijgt grote Europese impuls