Op een boerderij in de Spaanse deelstaat Murcia zijn in totaal 572 dieren aangetroffen in zeer erbarmelijke omstandigheden. Opgesloten in kooien waarin zij geen bewegingsruimte hadden, samen gepropt tussen hun uitwerpselen en urine. De meeste dieren zaten zonder water of voedsel, sommige met verrot eten met larven er in. De dieren zijn inmiddels gered. 

illegale dierentuin
572 dieren gered uit illegale dierentuin Spanje | Foto: Guardia Civil

Misdrijven

De 62-jarige Spanjaard en eigenaar van de boerderij in de stad Lorca in Murcia, wordt beschuldigd van verschillende misdrijven in verband met de bescherming van flora, fauna en huisdieren. Hem wordt het volgende ten laste gelegd: het bezit van beschermde diersoorten en wilde fauna, en de onhygiënische omstandigheden waarin hij de dieren hield. Tevens is hij niet in het bezit van de juiste documentatie voor het houden van deze dieren.

Onderzoek

Dankzij buurtbewoners die de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse politie (SEPRONA) inlichtten over de illegale praktijk van hun buurman, werd een onderzoek naar de boerderij gestart. De zogenaamde ´goudfazantoperatie´, de ontmanteling van deze illegale dierentuin, werd begin november uitgevoerd door de politie in samenwerking met het regionale bureau van landbouw van Lorca (OCA).

Onleefbaar

Agenten troffen vele zieke dieren aan in zeer onhygiënische en onleefbare omstandigheden. De dieren hadden nauwelijks bewegingsruimte, doordat ze met veel te grote aantallen in kooien zaten opgesloten. Sommige vogels waren zelfs in plastic dozen gepropt. Uitwerpselen en urine lagen verspreid door de kooien. In veel kooien was geen water of voedsel aanwezig. Bij de dieren die wel voorzien waren van water of voedsel, werden algen in het water aangetroffen en verrot eten met larven erin.

Illegale verzameling

De illegale verzameling van 572 dieren bestond uit verschillende diersoorten. Huisdieren, vee en wilde dieren, waaronder beschermde dieren. Zo werden er 14 exemplaren van bedreigde diersoorten aangetroffen, zoals de zwarte schildpad en 161 exotische vogels, waarvan sommige onder beschermingstoezicht van het CITES (Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten) staan. Sommige vogels, zoals de Argentijnse papegaai en de Kramerpapegaai, kunnen bij ontsnapping zelfs een gevaar vormen voor lokale vogels.

Enkele andere dieren die in deze gruwelijke dierentuin leefden, waren een wasbeer, paarden, Vietnamese varkens, geiten, schapen, kippen, honden, konijnen en verschillende soorten vogels.

Opgevangen

Vorige week heeft de gemeente van Lorca 242 dieren opgevangen en geadopteerd. Sommige dieren staan onder toezicht van de regionale autoriteiten, anderen zijn overgebracht naar dierenherstelcentrum El Valle de Murcia Wild Fauna Recovery Center.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.