Zeehondenopvang Eemsdelta in Termunten heeft zeventien opgevangen zeehonden overgebracht naar drie andere opvangcentra in Stellendam, Pieterburen en op Texel, vanwege gedwongen sluiting op last van de gemeente Delfzijl.

Termunten
Een huiler bij Zeehondenopvang Eemsdelta in Termunten| Foto: Amy Duinslaeger

Hoewel de zeehondenopvang in Termunten sinds maart een vergunning heeft van de overheid om te starten, is er nog geen omgevingsvergunning voor een opvanglocatie in de gemeente Delfzijl. Deze is wel aangevraagd, maar is onlangs geweigerd door de gemeente. De recent geopende opvang, die volgens voorzitter Jeroen Boer aan alle eisen voldoet, moet daarom wachten met het aannemen en verzorgen van zeehonden tot een aanvraag voor een nieuwe locatie rond is. Dit betekende dat de zeventien zeehonden die al aanwezig waren in opvang Eemsdelta, en tijdelijk in een noodopvang achter een visrestaurant waren ondergebracht, ergens anders naartoe moesten; anders zou een dwangsom volgen.

Termunten
Foto: Amy Duinslaeger

Belang zeehonden staat voorop
Ondanks het verschil van inzicht tussen Zeehondenopvang Eemsdelta en met name Zeehondencrèche Pieterburen werd toch de samenwerking gezocht, in het belang van de zeehonden. De zeventien zeehonden zijn eind van de week verdeeld over de opvangcentra A Seal in Stellendam, Ecomare op Texel en Zeehondencrèche Pieterburen.

Jeroen Boer, voorzitter van Zeehondenopvang Eemsdelta:

“Nu de gemeente eiste dat de opvang dicht moest onder dreiging van een dwangsom van 2.000 euro per dag, konden wij niet anders dan de zeehonden onderbrengen op een plek waar al een vergunning is voor de opvang van zeehonden. Wij hebben goede afspraken gemaakt over de verzorging van de dieren. Zo zijn onze vrijwilligers welkom om bij de andere centra mee te draaien, zodat zij gezamenlijk zorgen dat de dieren de best mogelijke zorg krijgen. Onze mensen zullen ook bij de vrijlating van de zeehonden betrokken worden zodra ze daar klaar voor zijn. De centra hopen dat alles zal bijdragen aan het opbouwen van wederzijds respect en een goede onderlinge vertrouwensrelatie. Ik ben blij met de collegiale houding van de andere centra. Dit is zeker een stap in de goede richting!”

Bronnen: Zeehondenopvang Eemsdelta, RTV Noord ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde