In een attractiepark dat ooit ‘thuis’ was voor ’s werelds eenzaamste orka – bekend als Kiska-  zijn sinds 2019 al vijftien dieren overleden: dertien walvissen, een dolfijn en orka Kiska. Hiervan stierven er twaalf in een periode van twee jaar. Dit roept een hoop vragen op, terwijl kritische journalisten worden niet toegelaten in het park.

walvissen
15 walvissen en orka’s overleden in Canadees horrorpark sinds 2019 | Foto: publiek domein

Het gaat om Ontario Marineland, een aquarium én attractiepark in het hart van Canada. Het is de plek waar sinds 2019 dertien walvissen, een orka én een dolfijn om het leven zijn gekomen.  

Kiska

Eén van deze zeedieren was orka Kiska. Men kent haar al ’s werelds eenzaamste orka, die de laatste twaalf jaar van haar leven in complete isolatie leefde. Ze werd op 3-jarige leeftijd gevangen en moest vier decennia in gevangenschap doorstaan. Kiska overleed eerder dit jaar aan een bacteriële infectie (de enige orka onder de sterfgevallen).

Laatste orka in gevangenschap overleden in Canada

Dertien walvissen

Er stierf ook een dolfijn en dertien walvissen. Deze laatste waren allemaal beloega’s. Twaalf van deze dieren stierven binnen een periode van twee jaar. Uit de documenten is af te lezen dat een beloega genaamd Ikora op 24 oktober 2019 stierf, en tussen het overlijden van deze walvis en beloega Bull (die stierf op 23 november 2021) zijn nog 10 andere beluga’s overleden. 

beloega
Beloega | Foto: Pixabay

Gek genoeg is Kiska het enige dier waarvan de doodsoorzaak bekend is. Het wordt journalisten moeilijk gemaakt om over deze sterfgevallen te publiceren, want Marineland geeft ze geen toegang. Dit overkwam journalist Liam Casey nadat de Canadian Press zijn onthullingen publiceerde.

‘Alle dieren verkeren in nood’

Sinds januari 2020 heeft de provinciale dierenwelzijnsdienst 160 inspecties uitgevoerd bij Marineland. In 2021 zei deze dienst dat álle zeedieren van Marineland in nood verkeerden door de kwaliteit van het water. Hierdoor kreeg het park een bevel om verbeteringen aan te brengen.

Marineland wordt ook al voor langere tijd door dierenwelzijnsactivisten beschuldigd van wreedheid en mishandeling. De walvissen en andere dieren zouden in ongeschikte tanks en behuizingen verkeren. Deze beschuldigingen komen niet alleen van buiten het park. 

Voormalig medewerker en klokkenluider Phil Demers zag ook dat het park niet het beste met zijn dieren voor heeft. Hij heeft tien jaar lang geprobeerd om walrus Smooshi te bevrijden, een walrus die hij trainde in Marineland. Demers wilde haar ‘stelen’ omdat hij zich zorgen maakte over haar gezondheid en veiligheid. Zij werd dit jaar overgebracht naar SeaWorld in Abu Dhabi, waar ze herenigd werd met haar kalf Koyuk. Hieronder zijn beelden van Smooshi te zien vóór haar reis naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Marineland blijft ontkennen

Ondanks alle gepubliceerde feiten en de hoeveelheid ogen die nu gericht zijn op het Canadese aquarium, blijft het park ontkennen. Marineland zegt dat er nooit sprake is geweest van mishandling:

“We hebben een sterke reputatie op het gebied van het welzijn van onze dieren en zullen hun gezondheid en welzijn als een centraal aandachtspunt van onze missie blijven beschouwen.”

Deze quote, afkomstig uit het park dat Kiska 12 jaar in isolatie plaatste, is ondertekend door Marie Holer, de eigenaar van Marineland.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk