In de savanne van het National Park Alatash, een afgelegen gebied in het noordwesten van Ethiopië, is een verborgen leeuwentroep aangetroffen. Een expeditie van de Conservation Research Unit (WildCRU) ontdekte de groep dieren. De ontdekking biedt hoop voor de leeuwenpopulatie in dit gebied.

Verborgen camera - leeuwen - Verborgen leeuwentroep
The pride of Alatash National Park
Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU)

Al eerder veronderstelden wetenschappers en onderzoekers dat deze streek als leefgebied heel geschikt zou zijn voor leeuwen, maar de dieren werden hier nooit eerder gezien. Het bewuste park wordt zelden bezocht door mensen.

Eureka-moment

Expeditieleider Hans Bauer is euforisch over de ontdekking van de leeuwen die het goed lijken te doen in dit gebied. Het expeditieteam plaatste camera’s in de hoop de dieren te kunnen spotten. Tijdens het zoeken naar geschikte plaatsen voor de camera’s ontdekte Bauer al pootafdrukken waarvan hij hoopte en bijna zeker wist dat deze van leeuwen zouden zijn:

“Het moment dat ik die voetsporen zag, was mijn eureka-moment. Op dat ogenblik wist ik zeker dat hier echt leeuwen leefden.”

Het team hoopte de troep op film vast te kunnen leggen en dat lukte. De tweede nacht verschenen de leeuwen al voor de camera’s. Hun bestaan was een feit.

Gunstige situatie

Het Alatash-park grenst aan het veel grotere Dinder National Park in Soedan. Bauer gelooft dat ook in dit park leeuwen leven en schat dat in beide parken samen zo’n tweehonderd leeuwen wonen. Bauer denkt dat de leeuwen die verblijven in het Alatash-park minder te vrezen hebben dan leeuwen in andere gebieden in Afrika:

“De situatie hier is gunstig voor hen. Het feit dat de Ethiopische regering het gebied onlangs tot nationaal park heeft verklaard is een enorme stap voorwaarts. We zullen de overheid helpen met het parkmanagement en ik heb er alle vertrouwen in dat de regering die taak heel serieus nemen.”

Bron: NewScientist.com ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema