In Shanghai zijn maandag meer dan 30 puppy’s en 70 kittens in dozen verpakt op straat gevonden. De piepjonge gedumpte dieren zijn het slachtoffer van de blind box-rage in China, waarbij mensen een x bedrag neertellen en dan een verrassingspakket krijgen toegestuurd, ook wel mystery box genoemd. Ging het eerst nog om make-up of verzamelfiguurtjes, tegenwoordig zitten er ook pups en kittens in het pakket. Dierenvrienden werkten samen met de politie om te redden wat er te redden viel.  

100 puppy’s en kittens gedumpt in China’s blind box-gekte
Puppy’s en kittens worden slachtoffer van China’s blind box-gekte | Foto: Weibo

Het is een onvoorstelbaar fenomeen. Dat er mensen zijn die extreem jonge dieren bij hun moeder weghalen, in een doos stoppen, de doos dichttapen, adresetiket erop en versturen maar. Toch gebeurt het aan de lopende band in China. Officieel is het verboden in China om levende dieren via de post of koeriersdienst te versturen. Maar handhaving vindt niet plaats. Eerder dit jaar schreven we al over deze barbaarse postorder-rage in China. Ondanks de verontwaardiging op social media toen, zijn er dus nog veel mensen die zich graag op deze wijze laten verrassen.
.

‘Blind box’-rage in China veroorzaakt verontwaardiging

Huisdier als speelgoed

Afgelopen maandagavond werden de gedumpte dieren gevonden in de buurt van een benzinestation in het Jiading district in Shanghai. Meer dan 30 pups en 70 kittens in dozen verpakt. Dierenactivisten zetten samen met de politie en vrijwilligers onmiddellijk een reddingsactie op. Volgens de vrijwilligers en dierenactivisten die gelijk klaarstonden om de dieren uit hun benarde situatie te bevrijden, beschouwen veel Chinezen huisdieren als speelgoed, dat zonder nadenken kan worden weggegooid. Volgens Jiang Lizhen, een van de vrijwilligers betrokken bij een reddingsactie van postorder-slachtoffertjes eerder dit jaar, zijn veel mensen in China zich niet bewust van de behoeften van de dieren:

“Ze spelen met de dieren wanneer ze dat willen en laten ze in de steek als ze er klaar mee zijn.”

En dat is niet de enige reden:

“Ook zijn sommige mensen te gierig om een zeldzame, buitenlandse kat via de juiste kanalen aan te schaffen en denken dan dat ze misschien geluk hebben er een via de verrassingsbox te bemachtigen.”

100 puppy’s en kittens gedumpt in China’s blind box-gekte
Gedumpt in Shanghai | Foto: Weibo

Lange reis in de hitte

Tijdens de reddingsactie waarbij Jiang was betrokken, in mei 2021, werden de dieren in zeer slechte conditie in de dozen aangetroffen. Volgens Jiang overleeft slechts een klein percentage van de dieren die worden gered uit de blind boxes:

“Deze kittens en puppy’s waren net gespeend en nog maar twee maanden oud. Ze waren in slechte conditie na een lange reis, in de hitte en in kleine kooien.”

In mei van dit jaar werden 160 babydieren onderschept. Het piepen gaat door merg en been:
.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl