Ook dieren hebben recht op een mooie oude dag, om die reden wordt voor de tweede keer op initiatief van Comité Dierennoodhulp op donderdag 12 september Oudere-dierendag gevierd. Op veel kinderboerderijen en bij fokkers krijgt een groot deel van de dieren niet de kans om oud te worden. In het voorjaar worden de dieren geboren en met blijdschap ontvangen, maar in het najaar verdwijnen velen van hen stilzwijgend via de achterdeur als overtallige dieren naar handelaar en slacht.

oudere-dierendag
Oudere-dierendag 12 september: omdat ook dieren recht hebben op een oude dag | Foto: Pixabay

Om aandacht te vragen voor dit volstrekt onnodige dierenleed wordt er op 12 september Oudere-dierendag gevierd. Gelukkig zijn er ook enkele kinderboerderijen die om die reden niet fokken en hun dieren oud laten worden. Vanwege het goede voorbeeld dat deze kinderboerderijen geven worden twee van hen op Oudere-dierendag in het zonnetje gezet.

Kinderboerderij De Uylenburg in Amsterdam (Staalmeesterslaan 420) ontvangt het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’. Ook worden alle dieren getrakteerd op lekkers als mais, wortels, appels,andijvie en pompoen.

Ook ontvangt kinderboerderij Oosterhoeve (IJsselsingel 1) in ‘s-Hertogenbosch het eervolle keurmerk. Deze diervriendelijke kinderboerderij die ook  dieren een thuis geeft die gered zijn uit de bio-industrie ontvangt het keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’. Ook worden hier de aanwezige dieren feestelijk getrakteerd op lekkers als appels, maïs, wortels, andijvie en pompoen. Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp:

“Wij zijn heel erg blij dat deze kinderboerderijen het goede voorbeeld geven. Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden. Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud worden.”

Oudere-dierendag is bittere noodzaak

In het afgelopen voorjaar zijn er bij veel kinderboerderijen en fokkers weer heel wat dieren geboren: talloze kuikens, biggen, konijnen, lammetjes en kalfjes. Kinderboerderijen houden jong-dierendagen, lammetjesdagen en kuikentjes-knuffeldagen om het jonge leven te vieren. Zulke dagen worden in de media als leuke evenementen weergegeven. Maar over de consequenties van al dat gefok stelt men geen vragen, daarover heerst een groot stilzwijgen.

 

kinderboerderij
Geit in kinderboerderij | Foto: Pixabay

Praten over het eindstation van deze dieren als ze wat ouder zijn geworden lijkt een taboe. Al die dieren worden vol blijheid begroet, maar zodra ze minder schattig worden zijn het opeens overtallige dieren die dikwijls eindigen voor de slacht. Ook zijn er kinderboerderijen die het fokken zien als een manier om de kas te spekken. Zij fungeren als semi-dierenwinkels en dierenhandelaren. Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen en bij fokkers krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes wordt later gedood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Zij gaan naar de handelaar of staan in de maanden augustus en september samen met de hangbuikzwijntjes op Marktplaats voor een habbekrats te koop als lieve tamme kinderboerderijdieren. Comité Dierennoodhulp vindt dit onbegrijpelijk, hierdoor geeft men kinderen het slechtste voorbeeld dat gegeven kan worden, namelijk respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol zoals het zou moeten zijn.

Persbericht Comité Dierennoodhulp