Na het krijgen van nazaten breekt meestal een leuke tijd aan voor beide ouders, het zien opgroeien van de kinderen. Toch is dit niet voor ieder dier weggelegd. Bij de octopus gaat dit wel heel erg ver, zowel het mannetje als het vrouwtje delven namelijk het onderspit.

Octopus
Foto: Albert Kok at nl.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons
Na de bevruchting van het vrouwtje, trekt zij zich terug onder een diepe, overhangende rots. In een grot worden duizenden eitjes opgehangen aan het plafond en blijft zij erbij zitten tot de eitjes uitkomen. Als zij dit niet zou doen, zouden al snel zeesterren, krabben en vissen zich tegoed doen aan de duizenden eitjes. Het vrouwtje zorgt er ook voor dat de eitjes in beweging blijven. Anders krijgen zij onvoldoende zuurstof.

Al die maanden dat het duurt tot de eitjes uitkomen eet het vrouwtje niet. Na het uitkomen van haar eitjes verlaat zij de grot en sterft door honger en uitputting.

Ook het mannetje moet het afleggen. Na de paring komt namelijk een hormoon vrij waardoor ook zijn eetlust verdwijnt. Voor het vrouwtje is dit hormoon nodig om bij de eitjes te blijven, maar het mannetje heeft gewoon pech dat hij deze klier ook heeft. Hierdoor verzwakt hij snel en valt dan meestal ten prooi aan een andere rover.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.