Voor het eerst in 150 jaar is in het Noord-Spaanse natuurpark O Invernadeiro in de regio Galicië een bruine beer waargenomen. Het zou gaan om een mannetje tussen de 3 en 5 jaar.

bruine beer
Bruine beer na 150 jaar weer in Noord-Spaans natuurgebied | Foto: screenshot Zeitun Films/YouTube

De beer werd vastgelegd door camera’s van Zeitun Films, een productiemaatschappij die in de regio een filmproject draait. Op de beelden is te zien hoe de beer scharrelend in het gras en onder een steen naar voedsel zoekt. Als het donker is kiest de beer een geschikte boom uit om zich tegen te schurken. Hij doet dat met zichtbaar genoegen, want probeer als beer maar eens je rug te krabben; daar heeft hij een boom voor nodig.
.

.
Berenkenners denken dat de beer iets zuidelijker, net over de grens met Portugal, heeft overwinterd en richting het noorden al voedsel zoekend op Spaans grondgebied terecht is gekomen.

Natuurlijk hoopt hij ook een partner te vinden in het uitgestrekte natuurgebied. En als beer ken je geen grenzen, dus wellicht dat er snel een tweede bruine beer aan Spaanse zijde van de grens wordt waargenomen.

bruine beer
Probeer als beer maar eens je rug te krabben | Foto: screenshot Zeitun Films/YouTube

Onderstaande beelden van Zeitun Films op YouTube tonen de eerste beer die zich sinds sinds 150 jaar weer in het Noord-Spaanse natuurgebied vertoont:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.