Miami Seaquarium, een van de meest spraakmakende dolfinaria in de Amerikaanse staat Florida, moet volgende maand sluiten na verschillende sterfgevallen en slechte zorg voor de dieren.

Miami Seaquarium moet sluiten door slechte verzorging dieren
Miami Seaquarium moet sluiten | Foto: screenshot video NBC 6 South Florida/YouTube

De commissie van Miami-Dade diende donderdag een brief in bij de Dolphin Company, de eigenaren van het Miami Seaquarium. In de brief zegt de provincie dat het oudste dolfinarium van de staat vóór 21 april gesloten moet zijn. Tussen juli 2022 en januari 2024 is het bedrijf al 27 keer op de vingers getikt door de autoriteiten wegens overtredingen en wanbeleid en nu is er dus een officiële brief gestuurd. Volgens de autoriteiten zijn er namelijk “talrijke en significante schendingen” van de huurovereenkomst gedaan. Naast een huurachterstand van 180.000 dollar voldeed de zorg van de dieren niet aan de wettelijke verplichtingen. De dieren leefden volgens de commissie in “gebrekkige en gevaarlijke omstandigheden” die hebben gezorgd voor letsel aan de dieren en inname van vreemde materialen.
.

RIP Lolita, de eenzaamste orka ter wereld

Slechte zorg Miami Seaquarium

Het bevel om te sluiten komt minder dan een jaar na de dood van de ‘ster’ van het park, orka Tokitae, ook Lolita genoemd. Het dier, ook bekend onder haar artiestennaam Lolita, leefde meer dan een halve eeuw in het park in een veel te kleine omheining. Tokitae is lang niet het enige dier dat is overleden: volgens liefdadigheidsorganisatie The Dolphin Project zijn minstens 120 dolfijnen en walvissen in het park gestorven. Veel van hen zijn gestorven door slechte zorg. Ook zijn er verschillende dieren gewond geraakt door gebrekkig onderhoud. In oktober bijvoorbeeld kreeg een dolfijn een vijf centimeter lange spijker in zijn keel. En pinguïns en papegaaien moeten het doen met verblijven met schimmel en afbladderende verf. Verder ontbreekt de dierenkliniek in het aquarium fundamentele hulpmiddelen zoals werkende anesthesie en echografie.
.

Toekomst

De Dolphin Company gaat in beroep tegen de brief. Men zegt daarbij bewijs leveren dat de aanklachten verholpen zijn of nooit hebben plaatsgevonden. Dit betekent dat de provincie een formeel uitzettingsbevel moet indienen en beide partijen zich moeten verdedigen in de rechtszaal. Als de Dolphin Company toch akkoord gaat met het besluit uit de brief, hebben zij de verantwoordelijkheid om de dieren te herplaatsen. In het geval van een gedwongen sluiting via de rechtbank, zal de provincie moeten zorgen voor de herplaatsing van de meer dan vijfhonderd dieren. Lokale mariene bioloog en onderzoeker Spencer Roberts is bezorgd om de toekomst van de dieren:

“Mijn grootste angst is dat hetzelfde opnieuw gebeurt en dat een ander dolfinarium het overneemt.”

Roberts hoopt dat de autoriteiten van Miami van het terrein een reservaat zullen maken.

Bronnen:

Dolfijnen Dolfinarium nog niet naar China, maar uitstel geen afstel

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma