Lady Freethinker, een Amerikaans mediaplatform dat opkomt voor de rechten van dieren, heeft onderzoek gedaan naar dierenmishandeling in video’s die op YouTube staan. Lady Freethinker ontdekte dat er zo’n 2.000 filmpjes te vinden zijn op YouTube waar dieren worden mishandeld. Deze video’s schenden volgens Lady Freethinker de richtlijnen van YouTube. De video’s staan op bijna 150 YouTube-kanalen en zijn in totaal meer dan een miljard keer bekeken.

dierenmishandeling
Lady Freethinker: YouTube verdient geld aan dierenmishandeling | Foto: Pixabay

De 2.053 video’s die Lady Freethinker heeft gevonden laten dierengevechten, dierenmishandeling voor vermaak, dieren die levend worden opgegeten en jacht op dieren met wrede en ongebruikelijke middelen zien. Naast deze zaken heeft Lady Freethinker ook zes YouTube-kanalen gevonden waarop filmpjes te zien zijn van nep dierenwelzijnsorganisaties. Honden en katten worden in de filmpjes die op deze kanalen te zien zijn in gevaarlijke omstandigheden neergezet, bijvoorbeeld in de buurt van slangen en krokodillen, met daarbij de boodschap dat ze alleen op tijd kunnen worden gered door de mens. Lady Freethinker heeft op haar website een video geplaatst met schokkende beelden van hetgeen zij aan dierenmishandeling heeft aangetroffen op YouTube.

https://twitter.com/LadyFreethinker/status/1341892287459168256

 

Volgens Lady Freethinker verdienen niet alleen de plaatsers van de video’s veel geld aan de dierenmishandeling die in de video’s is te zien, maar YouTube zelf ook. Aan de hand van een survey die Business Insider heeft uitgevoerd schat LadyFreethinker de verdiensten van de plaatsers op zo’n 15 miljoen dollar en die van YouTube op 12 miljoen dollar.

Alle bevindingen uit het onderzoek van Lady Freethinker staan op haar website. Lady Freethinker overhandigde het onderzoek dat zij heeft gedaan aan YouTube. YouTube heeft toegezegd om zelf onderzoek te doen naar de video’s waarin dierenmishandeling is te zien. Nina Jackel, oprichter en directeur van Lady Freethinker:

“YouTube moet de video’s die op haar website verschijnen beter monitoren en alle video’s die de richtlijnen van YouTube schenden verwijderen. Ze moet ook de lokale politie inschakelen als er sprake is van illegale content en de YouTube-kanalen die deze video’s plaatsen verantwoordelijk houden.”

YouTube heeft laten weten:

“YouTube’s richtlijnen verbieden het om gewelddadige of bloederige content te plaatsen die kijkers kunnen shockeren of afkeer oproepen, inclusief het onnodig toebrengen van schade aan dieren. We verwijderen regelmatig deze video’s en in veel gevallen beëindigen we ook de accounts waarop deze video’s zijn geplaatst.”

Naar aanleiding van het onderzoek heeft YouTube 185 van de 2.053 filmpjes verwijderd. De 185 video’s waren samen goed voor 136,5 miljoen views. Om YouTube te bewegen om ook alle andere filmpjes te verwijderen is Lady Freethinker een petitie gestart. In deze petitie roept zij YouTube op om de video’s die op haar website worden geplaatst beter te monitoren en indien in strijd met haar richtlijnen te verwijderen.

Teken hier de petitie die Lady Freethinker is gestart.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl