Voor honderden kreeften was zaterdag hun geluksdag. Boeddhistische monniken van het Canadese Prins Edwardeiland kochten 8 kratten vol kreeften, een gewicht van zo’n 272 kilo, en lieten ze vrij in zee.

kreeften vrijgelaten
Vele kreeften bestemd voor consumptie werden gered door Canadese monniken | Fotocredit: Infomastern via Compfight cc

De monniken uit Little Sands kochten de kreeften bij verschillende bedrijven en huurden een boot om de dieren terug te brengen naar zee. Ze hoopten een plek voor de dieren te vinden waar geen kreeftenfuiken zijn geplaatst, om te voorkomen dat de dieren opnieuw worden gevangen en alsnog in de pan belanden. Hierbij kregen ze zelfs hulp van lokale vissers. Voor de kreeften werden vrijgelaten hielden de monniken een ceremonie.

Volgens de geestelijken is het doel van deze actie om mededogen over te brengen op anderen, om aardiger te zijn tegen de levende wezens om ons heen en meer te denken vanuit hun perspectief.

Monnik Dan:

“We respecteren ieders voedselkeuze, we doen dit niet om iedereen te bekeren tot vegetariër of veganist. Het gaat erom dat we compassie voor anderen tonen en dit hoeven geen kreeften te zijn, maar kan ook van toepassing zijn op wormen, vliegen, andere dieren. Rij bijvoorbeeld langzamer, zodat je niet over kleine dieren op straat heen rijdt.”

Ook in de Amerikaanse staat New York vond onlangs een bijzondere vrijlating plaats. De 130-jaar oude kreeft Larry leefde al 30 jaar in een tank in Peter’s Clam Bar en is sinds eind juni eindelijk weer waar hij thuis hoort. Hopelijk kan Larry alsnog tientallen jaren genieten van de vrijheid die hem ontnomen was.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.