Een onechte karetschildpad in het Libanese Beiroet was het slachtoffer van mensen die met het dier op de foto wilden. Badgasten haalden de schildpad uit het water, zodat ze een selfie konden maken. De schildpad heeft het ternauwernood overleefd en wordt verzorgd door organisatie Animals Lebanon.

selfie
Een onechte karetschildpad werd mishandeld door toeristen in Beiroet. Het dier heeft verwondingen op zijn hoofd | Foto: screenshot video

Mishandeling
Het maken van selfies lijkt een nieuwe trend te zijn om wilde dieren lastig te vallen. Niet alleen is dit onverantwoord, het wordt de arme dieren ook nog eens geregeld fataal. Onlangs werd een onechte karetschildpad (met de status ‘kwetsbaar’) aan het strand van Beiroet uit zee gesleept door een badgast. Het dier werd op het strand gesmeten zodat mensen selfies konden maken. Kinderen gingen op het schild staan en het dier werd nota bene volgens een ooggetuige met een stok meermaals op het hoofd geslagen, zoals ook uit de verwondingen bleek.

Net op tijd gered
Andere aanwezigen maakten hier gelukkig een einde aan en schakelden Animals Lebanon in. De dierenhulporganisatie heeft veel ervaring met schildpadden en werkt onder meer aan betere nestplaatsen. Het getraumatiseerde dier heeft antibiotica gekregen en kreeg een eigen zwembad in de opvang, waar het voorlopig veilig is en kan genezen.

Volgens directeur Jason Mier is het concept ‘dierenwelzijn’ relatief nieuw in Libanon, maar hij is blij dat hij de laatste tien jaar steeds meer vooruitgang ziet. Zo waren er in dit geval gelukkig mensen aanwezig op het strand die in actie kwamen om de schildpad te helpen.

Bronnen: National Geographic, the Dodo ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde