Een hond heeft op de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht een 3D-geprint schedeldak van titanium aangemeten gekregen. Deze techniek werd nog niet eerder in Europa toegepast en kan ingezet worden voor dieren en mensen.

titanium
Hond krijgt in Utrecht 3D-geprint schedeldak van titanium | Foto (illustratief): publiek domein

De hond miste sinds vorig jaar het grootste deel van zijn schedeldak door een goedaardige tumor die aan het bot van de schedel zat. Deze vergroeiing werd verwijderd en omdat de tumor nogal groot was moest het ontbrekende schedeldak vervangen worden door een alternatief. En dat doe je tegenwoordig met behulp van een 3D-printer en het lichte en ijzersterke titanium.

Een geheel

Om ervoor te zorgen dat het bestaande bot van de schedel hecht aan het titanium is het implantaat langs de rand poreus, waardoor het bot ermee kan vergroeien en de schedel op den duur weer een geheel vormt.

titanium
Van CT-scan naar CAD ontwerp naar 3D-geprint schedeldak van titanium bij een mens | Foto: Maikel Beerens, Xilloc/Wikimedia

Het project om de hond te helpen kwam tot stand uit een samenwerking tussen de faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. De techniek is nu succesvol toegepast bij een hond maar kan ook gebruikt worden bij mensen of andere dieren, zoals op bovenstaande foto getoond word.

Verfijnd

Binnen de medische wetenschap wordt de toepassing van 3D-printen iedere dag verder verfijnd en gelukkig blijkt dat ook dieren daarmee gered kunnen worden. Soms met een nieuwe snavel, of een nieuw schild, of een fonkelnieuw schedeldak dat tegen een stootje kan.

#GNvdD: Neushoornvogel krijgt 3D hoornprothese na kanker

Naar verluid is de hond zonder complicaties door de operatie gekomen, is hij inmiddels weer thuis en maakt hij het goed.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.