Overal ter wereld zijn dieren het slachtoffer van oorlog. Zo ook in Soedan, waar elf leeuwen gered zijn uit hoofdstad Khartoem. De dieren zijn vanuit erbarmelijke omstandigheden in het oorlogsgebied overgeplaatst naar een waar paradijs in Zuid-Afrika.

Elf leeuwen gered uit Soedan vinden waar paradijs in Zuid-Afrika
Elf leeuwen gered uit Soedan vinden waar paradijs in Zuid-Afrika | Foto: VIER PFOTEN

Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft ervoor gezorgd dat de elf Soedanese leeuwen nu een veilig verblijf hebben in LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. Hier krijgen ze zorg die ze hard nodig hebben. De leeuwen zijn getraumatiseerd, zwak, uitgehongerd en zeer kwetsbaar, na zo’n negen maanden in een oorlogssituatie geleefd te hebben. Het goede nieuws is dat ze goed reageren op de zorg.

Oorlogszone

De dieren zijn in november vorig jaar gered uit erbarmelijke omstandigheden, te midden van een oorlogszone in Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Ze zijn overgebracht naar Wad Madani, een veilig gebied. Afgelopen januari braken hier echter ook gevechten uit. Een team van VIER VOETERS ging terug naar Soedan en haalde de elf leeuwen daar weg. De grote katten zijn eerst opgevangen en behandeld door Al Ma’wa for Nature and Wildlife, een project in Jordanië, speciaal opgericht door VIER VOETERS en Princess Alia Foundation om een regionale oplossing te bieden voor geredde dieren uit de regio. Hier zijn ze eerst iets aangesterkt terwijl het wachten was op de juiste vergunningen om de dieren over te brengen naar Zuid Afrika.

LIONSROCK Big Cat Sanctuary | Foto: VIER VOETERS (archief)

Waar paradijs voor leeuwen

Nadat de vergunningen geregeld waren, vervolgden de leeuwen hun reis naar Zuid-Afrika per vrachtvlucht. Aangekomen in LIONSROCK Big Cat Sanctuary krijgen ze nu alle rust en zorg om te kunnen herstellen van de trauma’s die ze hebben meegemaakt. Dierenarts Amir Khalil:

“We zijn ontzettend opgelucht om te zien dat de leeuwen veilig zijn aangekomen bij LIONSROCK. Het was een emotionele achtbaan en een enorme uitdaging om ze uit het conflictgebied in Soedan te halen. Nu hebben we de leeuwen overgedragen aan de uitstekende zorg van onze collega’s bij LIONSROCK.”

De grote katten zijn aangekomen in een waar paradijs voor leeuwen. LIONSROCK Big Cat Sanctuary is een opvangcentra speciaal opgericht voor wilde dieren, zoals deze elf leeuwen. Meer dan honderd geredde grote katachtigen, waaronder leeuwen, tijgers en luipaarden leven in veiligheid en vrijheid in een soortgeschikte leefomgeving. Ze zijn gered uit privébezit, circussen, dierentuinen of conflictgebieden over de hele wereld. De dieren leven er samen met andere Zuid-Afrikaanse diersoorten die vrij rondlopen en -vliegen, zoals zebra’s, antilopen en heel veel verschillende vogelsoorten.

Bronnen:

  • VIER VOETERS [1, 2, 3]

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen