Vanaf maandag 18 mei 2020 worden geen stambomen meer verstrekt aan raszuivere, kortsnuitige honden die niet voldoen aan de criteria van de wet. Dat zijn met name rashonden als de mopshond, de Engelse en de Franse buldog, die door hun misvormde snuiten vaak ademhalingsproblemen krijgen. Honden zonder stamboom mogen niet meedoen aan hondenshows en dat maakt het fokken van kortsnuitige honden onaantrekkelijk.

Mopshond of pug | Foto: publiek domein

Alle stambomen worden in Nederland uitgegeven door de Raad van Beheer. Deze overkoepelende organisatie gaat de stambomen voor raszuivere honden met een te korte snuit vervangen door afstammingsbewijzen. Met de registratie van deze afstammingsbewijzen is het straks voor de overheid eenvoudig vast te stellen welke fokkers zich niet aan de wet houden.

Jonge mopshond of pug | Foto: publiek domein

Duidelijke criteria

Stichting Dier&Recht zet zich al jaren in voor doorgefokte rasdieren en reageert blij dat de Raad van Beheer zich eindelijk conformeert aan de wet:

“Die wet stelt dat je niet mag fokken met dieren met uiterlijke kenmerken die nadelig kunnen zijn voor het nageslacht. Die wet stamt uit 2014, maar door het ontbreken van strikte criteria kon de Raad van Beheer tot voor kort ongehinderd doorgaan met het uitgeven van stambomen aan honden met een veel te korte snuit. Ook vielen deze rashonden nog regelmatig in de prijzen bij hondenshows.”

Dier&Recht heeft zich ingezet voor en bijgedragen aan het vaststellen van duidelijke criteria. Die maken het voor de NVWA makkelijker om de wet te handhaven.

Buldog | Foto: publiek domein

Medische klachten kortsnuitige honden

Een te korte snuit veroorzaakt tal van medische klachten. Veel kortsnuitige honden lijden aan chronische benauwdheid omdat hun snuit onvoldoende ruimte biedt aan hun luchtwegen (dit veroorzaakt het kenmerkende ‘snurken’). Daarnaast hebben veel van deze hondenrassen last van allerlei andere aandoeningen die voortkomen uit hun specifieke uiterlijke kenmerken.

kortsnuitige honden
Shih tzu | Foto: publiek domein

Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht roept op om geen kortsnuitige hond te kopen:

“Het is goed nieuws dat er nu een einde komt aan de stamboomfokkerij van kortsnuitige rashonden. We hopen dat ook consumenten beseffen dat dit zieke honden zijn, die lijden onder hun aandoeningen en beperkingen. We roepen consumenten op om geen mopshonden, Engelse of Franse bulldogs te kopen. Kies liever voor een gezonde kruising, daar heb je zelf ook veel meer plezier van!”

kortsnuitige honden
Pekingees of pekinees | Foto: publiek domein

Andere rassen met een te korte snuit die niet meer in raszuivere vorm gefokt mogen worden, zijn onder andere de Shih tzu, de King Charles spaniël en de pekingees of pekinees.

Bron: