De Ierse minister van Landbouw Charlie McConalogue zegt dat ‘de volledige strengheid van de wet’ zal worden toegepast na onthullingen van RTÉ Investigates over de Ierse racepaardenindustrie. Samen met House of Animals is onthuld dat afgedankte Ierse en Britse racepaarden illegaal een andere nationaliteit krijgen, waarna ze ‘omgekat’ elders in Europa alsnog geslacht worden. Racepaardenvlees is echter ongeschikt voor consumptie en een bedreiging van de voedselveiligheid.
.

‘Weerzinwekkend’

Minister McConalogue noemt de onthullingen ‘weerzinwekkend en onaanvaardbaar’, want paarden zijn:

“…mooie, gevoelige dieren.”

.

De behandeling en het transport van de paarden naar elders in Europa zijn erbarmelijk en een opeenstapeling van dierenleed. McConalogue zegt daarop dat dit ‘niet representatief is voor de manier waarop mensen in Ierland met hun paarden omgaan’:

“…het ministerie is bezig met een volledig onderzoek en er zal geen middel onbeproefd worden gelaten om ervoor te zorgen dat hier de volledige strengheid van de wet wordt toegepast.”

.

.Paardenrace-organisator Horse Racing Ireland heeft gezegd dat het elk onderzoek van het ministerie van Landbouw en de politie (Garda) actief zal ondersteunen.

Afgedankte racepaarden via Nederland in voedselketen
Afgedankte racepaarden via ‘omkatten’ toch in voedselketen | Foto: screenshot video House of Animals

Racepaardenvlees

Vlees van racepaarden is ongeschikt voor menselijke consumptie, vanwege medicijnresten en andere middelen om raceblessures te behandelen. Minister McConalogue:

“Paarden worden in de eerste plaats gefokt voor recreatie en niet voor de voedselketen – en we hebben ook zeer strikte wetten met betrekking tot het beheer van die voedselketen.”

.

Fraude met racepaardenvlees tot op bodem uitgezocht in Ierland
Fraude met racepaardenvlees tot op bodem uitgezocht in Ierland | Foto: screenshot video House of Animals

Het ‘omkatten’ van afgedankte racepaarden om ze alsnog te slachten verloopt onder meer via België en Nederland. House of Animals Investigations ontdekte dat er Nederlandse paardenhandelaren bij betrokken zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt in een eerste reactie dat er geen aanwijzingen zijn dat het vlees van afgedankte racepaarden in Nederlandse voedingsmiddelen als snacks zijn beland. Wel is er een strafrechtelijk onderzoek gaande naar valse paardenpaspoorten, aldus de toezichthouder.

Bronnen:

Afgedankte Ierse racepaarden komen via Nederland in voedselketen (video)

©AnimalsToday.nl BVR