Elf leeuwen, waaronder acht leeuwenwelpen, zijn dood aangetroffen in het Queen Elizabeth National Park in Oeganda. Men vermoedt dat de dieren zijn vergiftigd.

vergiftigd
Elf leeuwen, waaronder acht welpjes, zijn vermoedelijk vergiftigd in Oeganda | Foto: BZD1 on Foter.com / CC BY-NC-ND

De drie leeuwinnen en welpen werden donderdag aangetroffen in het Queen Elizabeth Park, het populairste en meest beschermde natuurgebied van Oeganda. Uganda Wildlife Authority (UWA) vermoedt dat de roofdieren door vergif om het leven zijn gekomen. Bashir Hangi, een communicatieambtenaar bij de UWA:

“Er is een onderzoek gestart, maar we vermoeden vergiftiging. Het is nog steeds slechts een vermoeden. We zullen proberen de echte doodsoorzaak vast te stellen.”

Dit is niet de eerste keer dat er leeuwen werden vergiftigd in het nationale park. Conflicten tussen de gemeenschappen en wilde dieren in het natuurgebied, doen de gemoederen hoog oplopen. Een woordvoerder van UWA, Gessa Simplicious, meent dat de gemeenschappen in het nationale park verantwoordelijk zijn voor de dood van de elf leeuwen:

“We weten dat deze leeuwen gezond waren en we vermoeden dat de dieren zijn vergiftigd door gemeenschappen in het nationale park.”

In het Queen Elizabeth National Park leven meer dan 200 leeuwen, waaronder een groep zeldzame boomklimmende leeuwen. Het park heeft de afgelopen jaren een grote daling in de leeuwenpopulatie gezien. Simplicious:

“Het is een groot verlies, een heel groot verlies. En dat vlak na de viering van Wereld Wilde Dierendag die in het teken stond van grote katachtigen. Deze grote katachtigen zijn vanwege de enorme populatiedaling door de jaren heen een bedreigde diersoort geworden.”

Oegandese natuurbeschermers pleiten, vanwege de toenemende conflicten, voor de ontruiming van de gemeenschappen binnen de grenzen van het park. Dit zou de toch al kwetsbare populaties wilde dieren helpen met voortbestaan.

Volgens Simplicious hebben de vergiftigingsincidenten een groot negatief effect op de toeristenindustrie in Oeganda, die sterk afhankelijk is van haar natuurgebieden en wilde dieren om toeristen te trekken. Deze toeristen zullen op hun beurt weer bijdragen aan het in stand houden van de populaties wilde dieren.

Bronnen: The Guardian, The Daily Mail, Newshub ©Animals Today Nadine van Wissen