In een korte tijd zijn er bij de Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam drie vogels binnen gekomen die bevrijd moesten worden uit muskusrattenklemmen. Alle drie de dieren hebben het er levend vanaf gebracht.

Het ging om een zwaan, een eend en een aalscholver (zie hierboven) die vast zaten in de klemmen. De aalscholver werd afgelopen week alweer vrijgelaten door de stichting.

Dit is niet de eerste keer dat dieren de dupe worden van de klemmen die worden gezet om muskusratten te vangen. Vorige maand schreef PiepVandaag.nl al een artikel over een otter die gedood werd door een muskusrattenklem. In oktober 2013 werd ook al een otter aangetroffen in een val.

Jaarlijks sterven zo’n 320.000 muskusratten een langzame dood in een verdrinkingsval of in een klem. Volgens de website van het Waterschap Rivierenland is “het wegvangen van muskusratten en beverratten vervelend, maar noodzakelijk om graafschade aan dijken en kades en ook oevers te voorkomen.”

Volgens Bont voor Dieren is dit echter nooit wetenschappelijk bewezen.

“Het staat niet vast dat er een relatie is tussen het aantal muskusratten en de hoeveelheid schade aan dijken en oevers. Ook bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de aanname dat het stoppen met doden van muskusratten zou leiden tot een explosieve groei van het aantal muskusratten. Naast het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van het nut van muskusrattenbestrijding, zijn de kosten ook nog eens erg hoog: 34 miljoen euro per jaar. Dat is 219 euro per muskusrat”, zo meldt Bont voor Dieren op haar website.

©PiepVandaag.nl Jaimy Visser