Bij diverse stierengevechten in Spanje zijn de coronamaatregelen door de organisatoren en het publiek niet opgevolgd. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis hebben deze week een aanklacht ingediend in de Spaanse regio Toledo en de gemeente Esquivias. De publieke gezondheid is met dit stierengevecht in gevaar gebracht. Alle culturele sectoren in Spanje moeten zich aan de coronaregels houden, en ook de stierenvechtsector moet deze volgen.

coronamaatregelen
Coronamaatregelen niet opgevolgd bij stierengevechten Spanje | Foto: AnimaNaturalis/Comité Anti Stierenvechten

Het stierengevecht vond op 21 augustus plaats in de gemeente Esquivias. Tijdens het stierengevecht werden de regels voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus, zoals het houden van 1,5 meter afstand, het dragen van mondkapjes en het maximale aantal toegestane mensen per evenement, niet gerespecteerd. De organisatoren van het evenement lieten het stierengevecht onder deze omstandigheden doorgaan en brachten hiermee de publieke gezondheid in gevaar.

Afgesneden oren

Tijdens het evenement gooiden de stierenvechters de afgesneden oren van de gedode stieren naar het publiek. Eerst kusten zij de oren – veel stierenvechters doen dat na een stierengevecht. Daarnaast werden er vanuit het publiek objecten in de arena geworpen die weer terug werden gegooid naar het publiek. Vanuit de organisatie is op geen enkel moment de waarschuwing gekomen dat dit verboden is. Ook werd er gerookt, gegeten en gedronken waardoor meerdere mensen het mondkapje lieten hangen. De afstand van 1,5 meter tussen twee personen werd ook niet gerespecteerd. De organisaties hebben hier beelden van gemaakt.

Het liefst hadden zij een aanklacht ingediend voor het martelen en doden van de stieren. Helaas is dit volgens de Spaanse wetgeving toegestaan. Met deze aanklacht willen de dierenwelzijnsorganisaties bereiken dat de organisatoren gesanctioneerd worden. Bij meer stierengevechten in Spanje zijn de coronamaatregelen niet gerespecteerd. Zo hebben de organisaties begin september een aanklacht ingediend tegen de organisatoren van een stierengevecht in de stad Salamanca. Verder vragen zij de autoriteiten om niet onder de druk van de stierenvechtsector te bezwijken.

CAS International heeft geholpen met het financieren van het maken van de beelden van het stierengevecht. Niet alleen ondersteunen de opnames de aanklacht, maar ook brengen ze deze gruwelijke beelden aan het licht. Bekijk de beelden hieronder (let op: schokkende beelden).

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Campagne tegen subsidies

CAS en AnimaNaturalis hebben een campagne opgezet waarin men een brief naar de Spaanse overheid kan sturen met het verzoek de stierenvechtsector niet financieel te redden. Momenteel hebben meer dan 170.000 mensen de brief verstuurd. Klik hier om ook een brief te verzenden naar de Spaanse regering.

Bron: