In het Congolese Nationaal Park Virunga werd deze maand een baby berggorilla geboren.
De geboorte komt als een sprankje hoop op een moment waarop velen zich zorgen maken over de bescherming van de soort, omdat het toerisme door corona is weggevallen.

Coronavirus bedreiging mensapen
#GNvdD: Hoop voor de toekomst; berggorilla geboren in Virunga Nationaal Park | Foto (jonge berggorilla’s): publiek domein

Virunga Nationaal Park is een immens (7800 vierkante meter) natuurpark, op het grensgebied van Congo, Rwanda en Oeganda. Al sinds tijden verdienen lokale bewoners er geld aan het toerisme, met dank aan één hele bekende oerwoudbewoner: de berggorilla. Toeristen betalen grof geld om mee te mogen op een tocht door het oerwoud, op zoek naar deze imposante mensaap. Met een deel van dat geld worden projecten gefinancierd om de apen te beschermen.

Dat de relatie tussen mens en dier echter nog steeds onder druk staat, bleek toen het coronavirus uitbrak en het toerisme instortte. Om toch nog geld te verdienen gingen locals weer als vanouds stropen en op zoek naar bushmeat, een gevaar voor veel in het wild levende dieren.

Geboorte

Des te heuglijker is het nieuws dat in Congo half augustus een baby berggorilla werd geboren. Het kleintje -dat de naam Safi meekreeg- is dit jaar zelfs al de tiende berggorillababy in het park.

Het Congolees Instituut voor Natuurbescherming, dat de geboorte van Safi bekendmaakte, is dan ook optimistisch over het voortbestaan van de soort. Er leven naar schatting nu meer dan 800 van deze dieren in de regio. Hierdoor is het gevaar een stuk kleiner dat de soort op korte termijn uit het park zal verdwijnen. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is hun veiligheid te kunnen blijven garanderen en op te treden tegen wildlife crime.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks