Dankzij de biotoop van de sneeuwpanter, het hooggebergte in Azië met zijn extreme omstandigheden, is het aantal sneeuwpanters nooit hoog geweest. Toch valt er nog veel te leren over de schommelingen van het aantal dieren in het wild in een bepaald tijdvak. In de Altai, een berggebied in Siberië, blijkt de populatie nu te zijn gegroeid.

Sneeuwluipaard - sneeuwpanters

In de jaren ’90 was deze populatie bijna verdwenen door stroperij. Het Russische Wereld Natuur Fonds (WWF) zette in 2011 een project op om deze mooie diersoort te redden. Zo ontstond het Altai Project and Snow Leopard Conservancy. Het doel van dit project was onderzoek doen naar de status van de sneeuwpanter en orde op zaken stellen in de bergvallei van de Argut, een rivier in Siberië.

Door het WWF werd een anti-stropersteam ingesteld met als taak stropers op te pakken. Ook werden illegale wapens en strikken in beslag genomen. En nu is met behulp van foto’s duidelijk geworden dat er weer vijf tot acht sneeuwpanters in het gebied leven.

“Deze foto’s tonen aan dat zij er zijn én dat zij zich voorplanten”, aldus Sergei Spitsyn, medewerker van het Altaiskiy State Nature Reserve.

Een vroegere stroper werkt nu samen met het WWF en andere natuurbeschermingsorganisaties om deze zeldzame katachtige voor uitsterven te behoeden. Het gebied wordt continue met camera’s gecontroleerd en gevonden strikken worden direct verwijderd. Omdat de sneeuwpanter, één der mooiste katachtigen, in moeilijk toegankelijk gebied leeft is het uitvoeren van onderzoek niet gemakkelijk. Samenwerking tussen de diverse organisaties is dus belangrijk voor het behoud van de soort.

Gisteren werden ook de eerste foto’s getoond van sneeuwpanters in Oezbekistan.

Bron: NFIN.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven